Onderzoeksbureau CIES Football Observatory publiceert elk jaar een lijst met de speler met de hoogste transferwaarde van dit moment. Afgelopen jaar stond de jonge PSG-aanvaller Kylian Mbappé op de eerste plaats, dit jaar is het een vleugelspits in de Premier League. Nederland is minder goed vertegenwoordigt dan je zou denken.

Hoogste transferwaarde

Er spelen diverse factoren om de transferwaarde van voetballers te bepalen. Leeftijd speelt hierin een grote rol, maar ook factoren als vorm, nationaliteiten en de bijdrage die een speler kan leveren ten opzichte van het huidige team.. Ook kunnen spelers voor een veel hoger bedrag vertrekken, dit gebeurt meestal wanneer meerdere clubs interesse hebben in één specifieke voetballer. Zoals we bijvoorbeeld zagen bij Martin Ødegaard een aantal jaren terug, waar Real Madrid de strijd won. Op deze manier is de lijst van duurste voetballers op dit moment opgesteld.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Frenkie de Jong (@frenkiedejong)

Er vinden veel verschuivingen plaats ten opzichte van vorig jaar. De hoogst genoteerde Nederlander is Barcelona-spelverdeler Frenkie de Jong. Hij bekleed met een transferwaarde van 105.7 miljoen euro de 20e positie. Hij wordt nauw gevolgd door Matthijs de Ligt, de 21-jarige verdediger heeft een transferwaarde van 104.1 miljoen euro. Iets verder in de lijst staat nog Virgil van Dijk (plek 30) en ook Donny van de Beek en Steven Bergwijn staan in de top 60.

Duurste voetballers van dit nu

De hoogste geschatte waarde werd berekend voor de 23-jarige Manchester United-aanvaller Marcus Rashford: € 165 miljoen. Met nog maar 18 maanden contract te gaan, valt de voormalige leider Kylian Mbappé terug naar de vijfde plaats. De 20-jarige Noorse goalgetter Erling Braut Håland staat op de tweede plaats met een geschatte overdrachtswaarde van €152 miljoen.

De 22-jarige Engelse full international Trent Alexander-Arnold pakt de bronzen plak. De verdediger van Liverpool is de duurste verdediger, die wordt opgevolgd door Alphonso Davies van Bayern München (139 miljoen euro) en Rúben Dias van Manchester City (127 miljoen euro). De hoogste geschatte waarden voor middenvelders en doelmannen werden geregistreerd voor Bruno Fernandes (€ 151 miljoen) en Ederson Moraes (€ 80 miljoen).

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marcus Rashford MBE (@marcusrashford)

Met nog maar zes maanden contract over, staat Lionel Messi kom met hakken over de sloot binnen in de top 100: 97e plek, met een geschatte waarde van €54 miljoen. Ondanks zijn uitstekende prestatie staat de 35-jarige Cristiano Ronaldo (€ 47M) slechts 131ste. Uiteraard voornamelijk dankzij zijn leeftijd en de relatief korte duur van zijn contract bij Juventus (tot juni 2022).

Check hier de volledige lijst.