Adriaan Mol is slechts 37 lentes jong, maar staat nu al in de Quote 500 met een geschat vermogen van € 3,5 miljard. De Bredenaar heeft dit gerealiseerd als oprichter van de Mollie, een ‘payment service provider’ die hij in 2004 lanceerde. Laten we eens een blink werpen op deze miljardair uit het zuiden.

De beginjaren van Adriaan Mol

Zoals bij wel meer succesvolle individuen kwam Mol al gauw tot de conclusie dat de schoolbanken niet voor hem gemaakt waren. “Ik vond er geen bal aan.”

Ondernemen en creëren was daarentegen op jonge leeftijd aan hem besteed. Velen zullen al wel op de hoogte zijn dat Mol op zijn 15e het indertijd mateloos populaire spel Snake bedacht. Het spel was gratis te downloaden, maar bij het opstarten verscheen een pop-up die luidde als volgt: ‘hoi, ik ben de maker van dit spelletje en ben vijftien jaar. Misschien kun je via PayPal een euro doneren, dan kan ik een pizza kopen’.

Het oprichten van Mollie

Allemaal onschuldig en kinderspel voor de nu miljardair. Dit was slechts een voorbode van waar hij allemaal toe instaat zou zijn. Op zijn 18e richtte hij de betaaldienst Mollie, die online betalingen voor webshops en andere organisaties regelen. Met die stap is Mol de banken drie stappen vooruit. Die hebben geen goede oplossingen voor het betalingsverkeer voor de webshops.

Voor iedere transactie brengt Mollie een paar cent in rekening, maar alle kleine beetjes helpen – op z’n zachts gezegd. Mollie heeft ondertussen een klantenbestand van meer dan honderdduizend en is hiermee één van de grootste betaaldiensten in Europa. Zo’n tien miljard transacties verlopen per jaar via Mollie, er werkt een internationaal team van circa driehonderd professionals en ze zijn “een van de snelst groeiende betalingsverwerkers binnen Europa.”

Adriaan Mol is nog altijd grootaandeelhouder

Adriaan Mol is nog steeds grootaandeelhouder van Mollie, maar is daarnaast ook nog betrokken bij andere diensten. En vrijwel allemaal zijn ze succesvol. De bekendste is zonder twijfel Messagebird, waarvan Mol mede-oprichter is. Het bedrijf verstuurt onder meer beveiligingscodes per sms.

Met een geschat vermogen van € 3,5 miljard komt hij binnen op de 6e plaats in de nieuwe Quote 500, terwijl hij vorig jaar op plek 94 stond. En hiermee is hij tegelijk de rijkste Brabander. De op een na rijkste Brabander staat op plaats 9. Die plek wordt dit jaar ingevuld door Karel van Eerd, president-commissaris van Jumbo supermarkten, met een vermogen van € 2,6 miljard.

Hedendaags telt Mol zijn dagen uit in de hoofdstad, waar hij in januari nog een pand op de Bloemgracht te koop zette voor € 7.900.000. Net als veel andere grootverdieners in dit land, praat hij niet graag over zijn fortuin, dus voor nu moeten we het hiermee doen.