De afgelopen maanden is de app Clubhouse enorm in populariteit gestegen. De nieuwste vorm van social media waarbij mensen kunnen inhaken op elkaars telefoongesprekken slaat in deze tijd enorm aan. Dit is ook voor Twitter niet onopgemerkt gebleven, aangezien er al maanden gesprekken worden gevoerd voor een mogelijke overname. De waarde van Clubhouse wordt zelfs op $4 miljard geschat.

Clubhouse

Clubhouse is pas net een jaar oud – de app verscheen in april 2020 voor de iPhone- maar heeft nu al bijna 20 miljoen actieve gebruikers waaronder een tal van beroemdheden. Het bijzondere aan de app is dat het nog slechts een bèta versie betreft (testfase) en je de app alleen toegankelijk is als je wordt uitgenodigd. Elk uitgenodigd persoon kan op zijn beurt weer 2 mensen voor de app uitnodigen, zodat er steeds meer mensen toegang krijgen.

De app is kortgezegd een digitaal clubhuis, vol kamers waarin gesprekken worden gevoerd. Sommige kamers zijn openbaar, andere zijn besloten. In openbare kamers kan iedereen naar binnen gaan en meeluisteren met het gesprek. Clubhouse is vooral populair geworden doordat veel beroemdheden de app op vaste basis gebruiken. Vooralsnog is de app louter beschikbaar voor iPhone bezitters.

Echt populair is Clubhouse pas sinds Elon Musk – hoe kan het ook anders – deze maand een openbaar interview hield in Clubhouse. De gesprekken die worden gevoerd zijn achteraf niet meer terug te luisteren. Zo wil de app zich midden tussen een podcast en een live talkshow in positioneren.

clubhouse app

Mogelijke overname

De Amerikaanse oprichters Paul Davison en Rohan Seth maken zich zorgen dat een te snelle uitrol naar Android een negatieve impact zou hebben op de app. Verschillende grote bedrijven als Facebook en Twitter hebben hun eigen versie van de app laten maken, maar vooralsnog zonder succes. Zo is er bijvoorbeeld Twitter Spaces – die overigens wel op Android te gebruiken is – met slechts 200.000 gebruikers.

Naar verluidt heeft vooral Twitter grote interesse om Clubhouse daadwerkelijk over te nemen. Volgens het Amerikaanse Bloomberg wordt een bedrag van $4 miljard genoemd voor een mogelijke overname. De oprichters hebben echter nog geen behoefte aan de verkoop van hun paradepaardje en zien liever een grote financiering zitten. Wat er precies gaat gebeuren is helaas nog niet duidelijk. We wachten geduldig af.