Er zijn diverse varianten van gameshows op tv, waar een flinke prijzenpot bij valt te winnen. Zoals Miljoenenjacht en Weekend Miljonairs. In Engeland is het aanbod nog veel groter. Op 10 september 2001 gebeurde iets heel bizars. Charles Ingram kwam de set van Who Wants To Be A Millionaire oplopen, terwijl de nervositeit van zijn hoofd is af te lezen. De dag daarvoor had hij op een zijden draadje de voorrondes overleeft. Met twee van zijn drie hulplijnen al gebruikte hebben, lijkt de hoofdprijs van 1 miljoen pond (1,15 miljoen euro) nog erg ver weg.

Who Wants To Be A Millionaire

Tegen alle verwachtingen in krijgt Ingram het voor elkaar om antwoord na antwoord goed te geven. Hij slaagt er zelfs in om bij de laatste vraag te belanden. Charles moet op het gegeven moment opnoemen wie het album Born To Do It op heeft genomen. Hij geeft toe dat hij nog nooit van het album gehoord heeft en lijkt dan ook richting het verkeerde antwoord te gaan. Na behoorlijk wat wikken en wegen – en het theatraal hoesten van zijn vrouw –  kiest hij plots toch voor het correcte antwoord: Craig David. “Je hebt net 1 miljoen pond gewonnen!”, schreeuwt presentator Chris Tarrant uit.

Maar het bleek geen zuivere koffie. Het koppel zou na de eerste teleurstellende aflevering de hulp van ene Tecwen Whittock hebben ingeschakeld, degene die na Charles aan de beurt had moeten komen. Wanneer Charles het juiste antwoord hardop denkt, begint Tecwen te hoesten. Zodra hij een foute keuze dreigt te maken, snuit hij zijn neus. Nu je het weet, pik je het patroon ook meteen op.

Whittock was zelf een fervent quizzer en verscheen op 15 september 2001 in serie 10 van Who Wants To Be A Millionaire. Er wordt gedacht dat Tecwen de antwoorden echt zelf allemaal wist, maar hij werd geholpen door Ingram’s vrouw Diana. Toen Tecwen het antwoord op een vraag niet wist, hoestte Diana in plaats van hem.

Zie de blik van zijn vrouw wanneer hij op 0:55 in de onderstaande video zegt nog nooit te hebben gehoord van Craig David (het juiste antwoord). De rollende ogen spreken boekdelen.

Celstraf en boete

Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. Bijna twee jaar na de beruchte aflevering staan Charles en zijn vrouw terecht voor valsspelen. Alhoewel ze hun onschuld blijven volhouden, krijgen ze allebei een celstraf van achttien maanden en een boete van 15.000 pond (17.200 euro). Ze moeten ook opdraaien voor de gerechtskosten, die worden genoteerd op 65.000 pond (74.600 euro). Uiteraard moeten ze hun onverdiende 1 miljoen pond ook weer inleveren.

Argwaan

In eerste instantie heeft presentator Tarrant geen vermoeden van fraude of iets dergelijks. “Ze zagen er zo normaal uit als mogelijk is voor mensen die net een miljoen pond gewonnen hebben.’’ Maar tijdens Ingrams veroordeling wisselt hij van mening: “Hij bleef maar roepen ‘crash and burn, crash and burn’. Wanneer je de vraag van 500.000 pond juist beantwoordt en je voor een miljoen gaat spelen, zeg ik altijd: “Je hebt nu 500.000 pond. Als je de volgende vraag beantwoordt en je hebt het juist, dan krijg je een miljoen. Als het fout is, verlies je 450.000 pond.”

“De afgelopen zestien jaar trok iedereen tegen wie ik dit zei een geschrokken gezicht. Alleen de majoor niet. Dat besefte ik pas later. Hij zei: ‘Ja, oké, laten we spelen.’ Want hij wist dat hij ging spelen en hij wist dat hij het juist zou hebben en een miljoen pond zou winnen.”