Altijd al willen weten hoe de selfmade rijken zich naar de top hebben weten te werken? Je zult vast niet de enige zijn. Als we de succesverhalen classificeren op basis van geld, gaan er heel wat factoren en kenmerken aan ten grondslag. Een Amerikaanse man heeft een onderzoek gedaan naar selfmade miljonairs en rijkdom in het algemeen. Hier heeft hij een uitgebreid verslag van gemaakt, die wij voor jullie kort en bondig gaan samenvatten.

1. Selfmade miljonairs zijn eerlijk

Een van de beste boeken over het opbouwen van rijkdom is ‘The Millionaire Mind’ van Thomas J. Stanley. Stanley heeft honderden miljonairs geïnterviewd om hun geheimen te ontcijferen. Bovenaan de lijst van succesfactoren die de meeste miljonairs als belangrijkste factor gaven, staat eerlijkheid.

Succesfactoren miljonairs

Het idee is namelijk dat wanneer je rijkdom wilt opbouwen, dat via mensen zal gaan gebeuren. Je moet zaken kunnen doen mét en via mensen. Een populair zakelijk gezegde luidt niet voor niks als volgt: “Mensen doen alleen zaken met degenen die ze kennen, leuk vinden en vertrouwen. Wees dus bovenal eerlijk!

2. Selfmade miljonairs hebben zelfdiscipline

Volgens de onderzoeker is het enige succeskenmerk dat echt opvalt in alle succesliteratuur die hij heeft gelezen, zelfdiscipline. Zelfs de grote miljonair Robert Kiyosaki – bekend van het boek Rich Dad, Poor Dad –  zei ooit: “Zelfdiscipline is de belangrijkste factor tussen de rijken, de middenklasse en de armen”.

Maak er dus een ritueel van om dingen te blijven doen, ook als ze niet altijd even leuk zijn. Een bekend fenomeen is de koude douche, die veel mensen – waaronder de welbekende ‘Iceman’ Wim Hof – dagelijks toepassen. Het is geen pretje, maar als je de dag eenmaal bent begonnen met een ijskoude 3 minuten voel je je onoverwinnelijk. De kunst is het dan uiteraard om het dag in, dag uit vol te houden. Een goede vorm dan discipline kweken dus!

3. Selfmade miljonairs werken harder dan de meeste mensen

Vergeet een 40-urige werkweek; selfmade miljonairs werken veel meer dan 40 uur per week.  Ze doen wat anderen niet graag doen, en ze werken doorgaans harder dan hun concurrenten. Door dit te doen, zetten ze de weg voor hun uiteindelijke succes en verdienen ze het grote geld. Als we bijvoorbeeld kijken naar grote sporters, zien we ook dat ze soms wel meer dan 15 uur op een dag bezig zijn met trainen, eten en verbeteren.

Een bekend fenomeen is hier ook weer de ‘10.000 uur regel’. Dit is een theorie die stelt dat je pas echt goed in iets kunt zijn als je er minimaal 10.000 uur intensief aan hebt besteedt. Als we dit omrekenen naar kantooruren zou je 3,5 jaar non-stop moeten werken, zonder vakanties.

4. Selfmade miljonairs hebben een passie voor wat ze doen

Het klinkt logisch, maar toch is het heel belangrijk. Als je ergens veel tijd aan wil besteden, moet je het uiteraard leuk vinden. Als je een passie hebt voor iets, zie je tijd steken in je werk niet als werk, maar als hobby. Een van de belangrijkste succesfactoren van selfmade miljonairs is de passie die ze hebben voor hetgeen ze goed in zijn en veel geld mee hebben verdiend.

Zo zei Steve Jobs ooit: “De enige manier om geweldig werk te doen, is door te houden van wat je doet”. Dus, als je een manier wilt vinden om een selfmade miljonair te worden. Zorg er dan voor dat je houdt van wat je doet. Zo niet, gaat het een stuk lastiger worden om dit te bereiken.

5. Selfmade miljonairs weten hoe ze zich moeten aanpassen aan de markt

De laatste  in dit rijtje van succesfactoren, is dat selfmade miljonairs weten hoe ze zich moeten aanpassen in de markt. Als je graag kunst maakt, maar er is in je markt weinig tot geen interesse voor je kunst, dan moet je bereid zijn om aan te passen. Als je dat niet doet, verdien je geen geld. En als je geen geld verdient, kun je geen selfmade miljonair worden. Klinkt simpel, maar het is wel enorm belangrijk.

We hopen dat jullie genoeg informatie en motivatie hebben gekregen om uiteindelijk zelf aan de bak te gaan. Wie weet schrijven we over een aantal jaar wel een artikel over het bizarre vermogen van jou. Met dit stappenplan moet dat ongetwijfeld goed gaan komen denken wij.