Mercedes-Benz gaat binnenkort hun nieuwste creatie in de showrooms neerplempen. De EQS is de eerste volledige elektrische limousine van Mercedes en wordt in augustus van dit jaar uitgebracht. Eerder kietelden ze ons al met de beelden van het futuristische interieur, maar wij van Pure Luxe mochten – samen met auto-YouTuber Sem Meijer – aanwezig zijn bij de lancering van deze unieke EV.

Nieuwste, eerste volledig elektrische S-Klasse: EQS

De EQS is de eerste volledig elektrische luxe limousine van Mercedes-Benz. Hiermee geeft de Duitse autofabrikant een nieuwe definitie aan deze tak van sport. De EQS is ook het eerste model dat gebaseerd is op de modulaire architectuur voor elektrische modellen in het luxe- en topsegment. Het gaat in eerste instantie om twee uitvoeringen: de EQS 450+ met 333 pk en de EQS 580 4Matic met 524 pk. Vooral kunstmatige intelligentie (AI) stond hoog in het vaandel tijdens het samenstellen van deze modellen, wat het dagelijks leven op veel gebieden gemakkelijker maakt.

Foto: Mercedes

In een later stadium wordt daar een Mercedes-Benz performance-versie aan toegevoegd met een vermogen van 762 pk. “Die versie komt later dit jaar en wordt tevens het eerste AMG-model onder de EQ-badge. AMG is dus ook betrokken bij de ontwikkeling van dit model”, zei Susanne Velleuer, Senior Manager Product Management Electric Cars, tegen AutoRAI.

Afmetingen

De EQS is net iets langer dan 5,2 meter, net geen twee meter breed en ruim 1,5 meter hoog: ongeveer dezelfde afmetingen als de S-klasse. Wel is de EQS een stuk aerodynamischer.

EQS

Foto: Mercedes

Zeer opvallend Hyperscreen

Het optionele MBUX Hyperscreen is ongetwijfeld de absolute highlight binnen het interieur, waarmee het Duitse merk veel aandacht in de media mee vergaarde. Deze grote, gebogen display-unit strekt zich uit over haast de gehele breedte van de wagen. Met het optionele MBUX Hyperscreen lopen drie displays bijna naadloos in elkaar over. Standaard is deze vierwieler uitgerust met hetzelfde systeem als de S-Klasse, maar dan met een horizontaal tablet-achtig display in het midden.

Het lijkt erop dat Mercedes met de EQS een nieuw tijdperk inluidt en in al z’n glorie toont waar het merk uit Stuttgart allemaal toe in staat is.