Poly Network, het cryptoplatform waarvan circa een week geleden $610 miljoen van werd gestolen middels een grote hack, heeft de gestolen cryptovaluta weer terugkregen. De hack wordt beschouwd als een van de grootste in de geschiedenis van cryptovaluta. Het platform zou de hacker een beloning van $500.000 hebben aangeboden, maar de hacker lijkt dit aanbod af te slaan. Maar ze gaan nog verder en hebben hem een baan aangeboden als beveiligingsadviseur.

Poly Network biedt beloning én een baan aan de hacker die hun $610 miljoen afhandig maakte

In een verklaring bedankte Poly Network de hacker en betitelde de dader als een ethische hacker. Om deze reden wordt hij niet aansprakelijk gesteld, aldus persbureau Reuters. Poly Network zou ook hopen dat de hacker blijft meewerken aan de cryptosector.

De codekraker die ruim $610 miljoen (€520 miljoen) stal van cryptobedrijf Poly Network, kreeg dinsdag van hetzelfde bedrijf een baan aangeboden. Ze willen hem graag als beveiligingsadviseur aannemen. Poly Network zou na contact met de hacker ‘een vollediger inzicht’ hebben gekregen in hoe de situatie heeft kunnen ontstaan en wat de bedoelingen van de hacker waren, waardoor ze potentie in hem zien.

Zogeheten ‘Bug-bounty‘-beloning

Het aanbod kwam enkele dagen nadat het gedecentraliseerde financiële platform diezelfde hacker een ‘bug-bounty‘ van $500.000 (circa €426.600) aanbood. Een bug-bounty is een soort beloning die bedrijven uitgeven aan hackers voor het vinden van fouten in hun software. Het aanbod ging gepaard met de verklaring dat de hacker niet juridisch en/of strafrechtelijk vervolgd zal worden.

De hacker in kwestie vond een gat in de beveiliging van het netwerk en kon daardoor 610 miljoen dollar buitmaken, waarvan hij inmiddels het meeste al heeft teruggegeven. Het enige dat nog resteert is 33 miljoen dollar in geblokkeerde Tether-munten.

Baan aangeboden als beveiligingsadviseur

Via deze twee wegen probeert Poly Network gebruik te maken van de expertise van de hacker. “Om onze dank te tonen en de heer White Hat (de naam die is gegeven aan de hacker, red) aan te moedigen om samen met Poly Network te blijven bijdragen aan de veiligheidsverbetering in de blockchainwereld, nodigen we hem van harte uit om de hoofdbeveiligingsadviseur van ons bedrijf te worden,” zegt het Poly Network in een verklaring.

Volgens het bedrijf accepteerde de hacker de bug bounty niet, maar wilde hij de beloning mogelijk aanbieden aan softwarespecialisten die bijdragen leveren aan de algemene beveiliging rondom blockchain. “Wij hebben geen bezwaren tegen wat de heer White Hat uiteindelijk met de beloning wil doen,” liet Poly Network weten.

Op 10 augustus kwam de hack publiekelijk aan het licht via een Tweet van Poly Network gericht aan de hacker, waarin ze verzochten om onmiddellijke teruggave het geld. Slechts een dag later begon White Hat met het overmaken van de gestolen cryptovaluta. De hacker zei dat hij stal “voor de lol”, voor de simpele reden dat volgens hem “cross-chain hacking hot is.” Dit bleek uit een vraag- en antwoordsessie die was ingesloten in ethereumtransacties, verzonden vanaf de rekening met de gestolen cryptovaluta.