Een verhaal tussen een land dat verkeersboetes inkomensafhankelijk afrekenend en een Zweed die een nieuwe auto kocht, monde uit in de hoogste snelheidsovertreding dat tot nu toe staat geregistreerd. Een 37-jarige Zweed had zijn gloednieuwe 2010 Mercedes SLS AMG in Duitsland in ontvangst genomen en reed ermee naar huis, met een omweg, totdat hij werd gespot door Zwitserse flitspalen.

Snelheidsboete in Zwitserland

Zwitserland mag dan in de meeste gevallen een uiterst neutraal land zijn, als het gaat om snelheidsovertredingen doorbreken ze dat stigma. Bij het bereken van de hoogte van de boete wordt het vermogen van de ‘dader’ ook in acht genomen, maar wel pas wanneer er meer 40 km/h te hard is gereden. Daarmee komt het ook niet als een verassing dat de hoogste boete ooit werd afschreven ergens langs de weg van dit Alpenland.

Mercedes SLS AMG

Ruim 11 jaar geleden reed een 37-jarige Zweed met een Mercedes SLS AMG een snelheid van 290 km/u door Zwitserland. Terwijl de maximum snelheid op 120 km/h lag. Dat komt neer op 170 km/u te hard. De politie wist dat hij meer dan 200 km/u reed, want dat was toentertijd het limiet op hun meetinstrumenten.

snelheidsboete

Verderop had de Zwitserse politie de huidige generatie radardetectoren en ving hem op met een snelheid van bijna 300 km/u. Toen hij werd aangehouden, zei de chauffeur tegen de politie: “Ik denk dat de snelheidsmeter op de auto, die nieuw is, defect is.” Natuurlijk was dit. iet het geval en kreeg hij net als iedere andere – gepakte – snelheidsduivel een bon in z’n handen gedrukt.

Geldboete

De man werd direct meegenomen door de Zwitserse sterke arm der wet en werd dezelfde dag nog geconfronteerd met een boete van 1,08 miljoen Zwitserse frank. Dat komt – rekening gehouden met inflatie – neer op €720.000. En daarmee goed voor de hoogst gegeven boete ooit.

Mercedes SLS AMG

Aan de hoogte van de duurste snelheidsboete ooit valt af te leiden dat de bestuurder multimiljonair was. Overigens paste Guinness World Records het officiële record voor de duurste snelheidsboete nooit aan. Die boete werd ook gegeven in Zwitserland, maar dit keer ook echt aan een Zwitser. Eerder in 2010 reed een bestuurder 137 km/u waar 80 was toegestaan in een Ferrari Testarossa. Aan de hand van zijn vermogen (ongeveer 19 miljoen euro) werd de boete vastgesteld op 240.000 euro.