Alle materialistische bezittingen kunnen geveild worden. Van huizen tot sportwagens en van Pokémon kaarten tot horloges. Los van huizen zijn dit allemaal eigendommen die letterlijk op een veilingblok geplaatst kunnen worden, maar een jacht is een ander verhaal. Helemaal in het geval van Project Y910, gebouwd door Poolse scheepswerf Stocznia Gdynia, van wel 120 meter lang.

Project Y910: grootste jacht dat ooit geveild wordt

Het jacht ligt momenteel in Triëst, Italië, op de scheepswerf van Fincantieri. Het is een van de grootste verbouwingsprojecten tot nu toe en zal binnenkort het grootste jacht zijn dat ooit op een veiling onder de hamer ging.

Nu de bouw van de romp, de bovenbouw en de meeste bemanningsruimten voltooid zijn, heeft een nieuwe eigenaar carte blanche om de boot af te werken zoals hij dat wil. Gebouwd voor de Russische offshore-industrie in de jaren ’90, begon ze als een passagiersschip genaamd Vladimir Chivilikhin en was een van de zes zusterschepen van 90 meter die werden geleverd door de Poolse scheepswerf Stocznia Gdynia.

“Baanbrekend qua grootte maar ook qua accommodatie”

“Ze was destijds behoorlijk baanbrekend qua grootte maar ook qua accommodatie, want ze zit vol SOLAS met 36 pax”, legt interieurontwerper Oliver Stirling uit. Meer dan 2.000 vierkante meter is beschikbaar gesteld om de het maximale capaciteit, 36 gasten en 50 bemanningsleden, te accommoderen (verdeeld over 18 passagiershutten), terwijl de eigenaarssuite 350 vierkante meter van het zesde dek beslaat.

In 2006 voorzagen scheepswerf Keppel Singmarine en Damen in Singapore, waar de grote structurele veranderingen werden voltooid, het project van een refit. Dit omvatte het doormidden snijden van het schip en een verlenging van liefst 13 meter – om tot 120 meter uit te komen, waardoor ruimte werd gemaakt voor een grote tendergarage.

In 2016 stelden McFarlane, Stirling en Fincantieri het biedingspakket op voor het resterende werk – een indrukwekkend document van 300 pagina’s. Fincantieri schatte dat het project tussen € 61 en € 66 miljoen zou kosten.

Voorzieningen en faciliteiten

Van origine bevat de sloep twee zwembaden, een jacuzzi en een spa- en een wellnesscentrum van 170 vierkante meter, verspreid over de drie dekken. Ook zijn er twee landingsplaatsen, een helikopterlift, een garage te vinden. Elders is een centrale garage ontworpen voor vier tenders en een onderzeeër samen met een moonpool, terwijl een speciale autogarage een landingsvaartuig kan huisvesten.

De veiling van het jacht

De eigenaar heeft het jacht dit jaar te koop aangeboden bij Althaus Luxury Yachting, voordat hij het in New York gevestigde veilinghuis Concierge Auctions benaderde, die zich normaal gesproken bezig houden met onroerend goed, zoals dit eiland op de Bahama’s. Zij bieden in samenwerking met Boathouse Auctions het jacht aan.

Zij prijze het jacht aan als “een zeldzame kans om de 9e grootste superjachten die momenteel in aanbouw zijn te verwerven en een potentieel om een ​​van de 40 grootste superjachten ter wereld te worden.” Project Y910 kan vanaf nu gekocht worden voor € 25 miljoen en zal anders geveild worden aan de hoogste bieder.

Surf richting de website van Concierge Auction om mee te bieden, of gewoon even kijken, kijken, niet kopen.