In het randstedelijke verkeer moet je altijd oppassen. Kan je nog net uitwijken voor een scooter, dan komt er wel een elektrische bakfiets met drie jolige kinderen op je afstormen. Maar je moet ook oppassen voor bezorgers in kleurrijke pakken op e-bikes met vierkante tassen om. De flitsbezorgers die deze bezorgers inzetten slagen er echter tot dusverre niet in om winst te boeken. En wel wegens deze redenen.

Flitsbezorgers schieten als paddenstoelen uit de grond

Ze sjezen je voorbij in het zwart, paars-geel, blauw. Deze kleuren veranderen het straatbeeld en komen uit de koker van Getir, Gorillas, Zapp en Flink. De werknemers haasten zich door het drukke verkeer om jouw yoghurtje, of wat je ook maar besteld, zo snel mogelijk bij je af te leveren. Momenteel opereren ze vooral in de randstand, met name Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag, maar ook elders in het land zijn de flitsbezorgers aan een opmars bezig.

Meest aanwezige bezorgdiensten in Nederland

Bezorgdienst Zapp komt uit Londen, maar ondernemer Bas Smit haalde het in de zomer van dit jaar naar Nederland, een snelgroeiende startup in 24/7 flitsbezorging. Smit investeert wereldwijd in Zapp, maar steekt zijn tijd en energie voornamelijk in de Nederlandse markt. Het bedrijf onderscheidt zich van de concurrentie door een breder assortiment, zo kan je er bijvoorbeeld ijsblokjes en BBQ’s bestellen, en is volgens Smit “Elke bezorging een feestje.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bas Smit (@bassmit)

Getir is een Turkse start-up die werd opgericht in 2015. Een investeringsronde in 2020 leverde $ 38 miljoen op en ze opereren ondertussen in 33 Turkse steden, zeven Britse steden, twee Spaanse steden, Parijs en Rijsel, Milaan, Berlijn en Amsterdam.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door getir Nederland (@getir_nl)

Gorillas is een Duits on-demand bezorgbedrijf voor boodschappen met de belofte om boodschappen binnen 10 minuten na bestelling te bezorgen. Het bedrijf werd in mei 2020 opgericht door Kağan Sümer, Jörg Kattner en Ronny Shibley in Berlijn. Tijdens de laatste investeringsronde werd de startup gewaardeerd op € 1 miljard, waarmee het de snelstgroeiende startup ooit in Duitsland werd, binnen een periode van slechts negen maanden. Vanaf september 2021 is Gorillas achtief in 57 steden in acht landen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gorillas (@gorillasapp.nl)

Net als Gorillas komt Flink ook overwaaien uit Duitsland. Ook zij streven ernaar om binnen 10 minuten de bestelde boodschappen af te leveren via kleinschalige magazijnen verspreid over de desbetreffende stad. Net als alle andere fietbezorgdiensten is de randstad hun belangrijkste speelveld, maar je kunt ze ook benaderen in Enschede, Groningen, Breda, Tilburg en Delft.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Flink (@flinknederland)

Vooralsnog draaien de flitsberzorgers verlies, maar dat kan omslaan

Via een app van de flitsbezorgers kunnen klanten boodschappen bestellen, vaak met de belofte dat ze niet duurder zijn dan in de supermarkt en meestal binnen een snelle tijd bezorgd worden, dankzij de vele ‘dark stores’ die ze hebben.

Een eenvoudig concept, maar arbeidsintensief. Het grote personeelsbestand, de kosten van de distributiecentra en speciale regelgeving maakt de onderneming ook een spannend avontuur. Hierdoor werkt dit concept haast uitsluitend in dichtbevolkte gebieden met veel potentiële klanten, en vallen kleinere dorpen eigenlijk al bij voorbaat af.

Hierdoor zit er wellicht in de toekomst een transitie aan te komen. Martijn Arets, expert op het gebied van online platforms, zegt, tegen Nu.nl, dat hij verwacht dat de bedrijven in de toekomst langere bezorgtijden zullen hanteren en tegelijkertijd ook hogere bezorgkosten zullen rekenen. Er kunnen dus stappen gemaakt worden om het model lucratief te maken, maar voor de investeerders blijft het een risicovolle markt.

Ook zijn er boodschappenbezorgers die het iets anders aanpakken. Zoals Picnic, waar niemand minder dan Bil Gates miljoenen investeringsgeld in pompte.