Eerder deze week werd het streamingplatform Twitch gehackt waardoor gegevens van verschillende Twitch-streamers op straat kwamen te liggen. Gelukkig voor de streamers zijn de email, bankgegevens en telefoonnummers niet uitgelekt. Twitch heeft natuurlijk meteen actie ondernomen en vroeg al zijn streamers gewoon om hun wachtwoord van hun account te veranderen. Hierdoor is de schade beperkt gebleven, maar de de salarissen van enkele streamers zijn wel uitgelekt.

De ‘donatie discussie’ in Nederland

In Nederland was er veel controverse rondom het platform, omdat kijkers ook konden doneren. De meningen waren hier nogal verdeeld over, want sommigen zagen het als waardering, terwijl andere het uitbuiting vindt van kinderen die nog amper besef van geld hebben. Echter heeft deze discussie weinig teweeggebracht, want de doneren is nog steeds mogelijk.

De best verdienende Twitch-streamer

Éen van de grootverdieners is het Twitch-kanaal CriticalRole met wel 825.500 volgers. Degene achter het kanaal heeft met het spel Dungeons and Dragons tussen augustus 2019 en oktober 2021 een kleine $ 10 miljoen verdiend. Met het uitlekken is er natuurlijk ook een lijst uitgekomen waarmee CriticalRole op plaats nummer één belandt.

Twitter gebruiker KnowSomething kent het platform maar al te goed en vertelde dat deze inkomsten alleen maar zijn van abonnementen en advertenties. Wat er dus niet mee is gerekend zijn de inkomsten van campagnes van andere bedrijven, merchandise en externe donaties. Wat ook opvalt is dat de meeste Twitch-streamers in deze lijst verschillende games spelen en eigenlijk de grootste zijn binnen hun specialisatie in een game.

Rick Broers, grootste Nederlandstalige Twitchstreamer

De grootste Nederlandse YouTuber Enzo Knol is ook vaak te vinden op het streamplatform. Toch is hij daar zeker niet de grootste streamer op. Dat is namelijk Twitch livestreamer en YouTuber Rick Broers van het kanaal SerpentGameplay. Het bedrag is een groot verschil met Critical Role, maar het is toch zeker lekker meegenomen. Hij heeft rond de $ 170.000 verdient. Hier komt de belasting ook nog even bij kijken, maar alsnog houdt hij meer dan zat over. Dit bedrag gaat overigens over de periode van augustus 2019 tot oktober 2021.

Dit is niet het enige inkomen van Rick Broers. Op zijn YouTube-kanaal heeft hij nog zo’n 130.000 abonnees en hij beweert zelf dat hij rond de €1000 per maand verdient. Dit zijn zeker geen verkeerde bedragen voor iemand die pas net op zichzelf is gaan wonen.

Rick Broers Twitch

Foto: @Rick Broers