Fooi geven is hét gebaar om te laten weten dat je overheerlijk hebt gegeten in een restaurant. Echter blijkt uit onderzoek dat deze vorm van waardering steeds minder vaak plaatsvindt. Dit roept de vraag op: wat wordt gezien als de maatschappelijke norm en waarom wordt er eigenlijk minder fooi gegeven in vergelijking met voorheen?

Nederlanders geven steeds minder fooi

Uiteraard komt dit gegeven niet ineens uit de lucht vallen. Mensen zijn af en toe lui. En geven met klein geld sneller een euro teveel uit dan dat ze het met een pinpas doen. Met je pinpas betaal je gewoon het precieze bedrag met een kleine swipe langs een apparaatje en dan is een betaling al op een erg simpele manier voltooid. Het geven van fooi is natuurlijk nooit verplicht geweest en daarom moet het ook uit eigen initiatief van de klant komen. Verschillende bazen van restaurants vinden het onbeschoft om dat te vragen aan de klant. Zij vinden dat het echt uit eigen initiatief moet komen.

Als er fooi word gegeven word de norm gezien rond de vijf tot en met tien procent meer te geven van wat je hebt betaald. Bij kleine bestellingen als een drankje is het vaak ook goed als je gewoon het getal van wat je hebt betaald naar boven afrond.

Wat vinden anderen?

Jos Klerkx, medewerker van de Rabobank, snapt wel waarom het aantal fooi dat gegeven word flink is gedaald: “Doordat de horeca zo lang is gesloten. Zijn de prijzen ook gewoon erg omhoog gegaan en dat kan mensen nog best wel eens afschrikken, waardoor ze liever die paar extra euro’s in hun portefeuille houden.”

Maar daar is niet iedereen het mee eens. Anne-Marie van Leggelo, directrice van het Etiquette Bureau, is het oneens wat Jos Klerkx zegt. “Iedereen weet dat de horeca het lastig heeft gehad toen ze maanden gesloten waren, er zou nu juist meer fooi moeten worden gegeven om de restaurants te helpen. Juist omdat de horeca zo in financiële problemen zit zouden wij als Nederland de horeca moeten ondersteunen, dus juist nu moeten we langsgaan op de terrassen. En natuurlijk moeten we ze ook fooi geven om ze te bedanken dat ze weer terug zijn en om de klap van de crisis te verzachten.”

Zoveel wordt er procentueel fooi gegeven

Het geven van fooi wordt dan ook gezien als een blijk van waardering, dus als je het kan missen: altijd doen. In Nederland wordt doorgaans tussen de 5% – 10% gegeven, maar mensen hanteren ook vaak de vuistregel: naar boven afronden. In het buitenland gelden weer hele andere maatschappelijke ‘regels’. In Amerika, waar 20% als vanzelfsprekend wordt gezien, is het een belediging om geen fooi te geven, terwijl in veel Aziatische landen fooi geven wordt gezien als respectloosheid en in Egypte wordt fooi al meteen bij de totale rekening meegerekend. Dus houd er wel rekening waar je je bevindt en wat daar de ‘normen’ zijn.