In de afgelopen jaren waren de merken die de snelste productieauto’s maakten veelal hetzelfde. Porsche, Ferrari, Koenigsegg, SCC, Bugatti en Lamborghini. Terwijl het Kroatische Rimac met hun Nevara de snelst accelererende én snelste EV (400 km/u met 1.600 pk) in handen heeft, kan een Grieks bedrijf, genaamd Spyros Panopoulos Automotive, binnenkort een nieuw record vestigen met de snelste productieauto ooit.

‘s Werelds eerste ‘ultracar’ moet snelste productieauto auto worden

Spyros Panopoulos Automotive uit Athene heeft plannen in de pijplijn zitten om volgend jaar ‘s werelds eerste ‘ultracar’ op de markt te brengen. En tegelijkertijd ook de snelste. Deze 3100 pk sterke innovativiteit krijgt de naam Chaos en moet snelheden bereiken van boven de 500 km/u en binnen de 1,8 seconden lachend en brullend naar de 100 km/h katapulteren.

De Chaos wordt aangedreven door een 4,0-liter V10 met twee turbo’s, genoeg om “de snelste en technologisch meest geavanceerde productieauto ter wereld maken. Een meesterwerk van technologische innovatie op de meest unieke manier vervaardigd,” aldus de Grieken.

Huidige record

Momenteel heeft de Zweedse fabrikant Koenigsegg het snelheidsrecord in handen. Hun Agera RS vestigde een officieel wereldrecord in het Guinness Book of World Records met een topsnelheid van 444,6 km/u. Gevolgd door de Hennessey Venom GT met een topsnelheid van 435 km/u en de bronzen plak gaat naar de Bugatti Veyron Super Sport, die in 2005 het record pakte, met 431 km/u.

Recordpogingen

Ze mikken met het vlaggenschip model, er zijn namelijk verschillende versies (van 2.000 pk tot 3.100 pk), op meerdere records: de snelste ronde op de Nürburgring, het record van de hoogste topsnelheid en de snelste sprints. SP Automotive claimt dat de recordpoging voor de snelste productieauto ooit zal plaatsvinden op het circuit van Ehra-Lessien in Duitsland tussen 2022 en 2023, gesponsord door Red Bull.

De prijzen beginnen bij zo’n € 5,5 miljoen voor het ‘instapmodel’ en lopen op tot € 12,4 miljoen voor de Chaos met alle toeters en bellen. De Grieken willen voor ieder continent twintig exemplaren van de Chaos produceren, exclusief gedistribueerd door Sotheby’s. De ultracar zou zijn debuut maken op de Autosalon van Genève in 2022, maar aangezien die is geannuleerd, heeft SP Automotive besloten om de onthulling eerder in te stellen.

Lees er meer over op de site van Spyros Panopoulos.