Sinds 2011 maakt de Bijenkorf onderdeel uit van de Britse Selfridges Group, dat in handen is van de familie Weston. The Guardian meldde eind juli dat de Canadees-Britse eigenaren de winkelonderneming in de etalage zette. Volgens diezelfde krant komt de Bijenkorf, samen met alle andere warenhuizen van de Britse Selfridges Group, in Thaise handen, bevestigt door persbureau Bloomberg.

Canadese miljardairsfamilie Weston heeft naar verluidt een akkoord met het Thaise conglomeraat Central Group

Steenrijke familie Weston wilde al langer van het winkelbedrijf af en heeft naar verluidt een akkoord bereikt met het Thaise Central Group, waar al over gespeculeerd werd. Dat conglomeraat is actief is in de detailhandel, vastgoed, en in hotels en restaurants, en in eigendom van Tos Chirathivat, hij en zijn familie behoren tot de rijkste families in Thailand. Als jongste van acht kinderen was hij altijd een stil en verlegen persoon, maar inmiddels is hij de CEO van een bedrijf, dat werd opgericht door zijn grootvader Tiang, met meer dan 100 warenhuizen en winkelcentra én in totaal zo’n 5.000 verkooppunten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Bijenkorf (@debijenkorf)

Al in juni bleek de familie van hun Europese warenhuisactiva af te willen na een benadering van een mysterieuze koper. Naar verluidt heeft de familie Weston niet langer de “overtuiging om door te gaan” met de winkels, na de moeilijke periode in de coronacrisis (omzetdaling van 22% in 2020) en de concurrentie van webwinkels, deels gecompenseerd door de online verkopen, die met 53% stegen.

De Bijenkorf, indertijd nog in handen van de grootste dhz-retailer (doe-het-zelf branche) in de Benelux Maxeda, werd in 2011 door Selfridges Group verweven. Anderhalf jaar later kondigde de Bijenkorf aan vijf van de twaalf winkels te sluiten en sindsdien is het balletje nooit echt meer gaan rollen.

Vraagprijs van Bijenkorf

Naast de zeven Bijenkorf-winkels in Nederland, bezit Selfridges warenhuizen onder de eigen merknaam en diverse filialen in Ierland en Canada, om uit te komen op in totaal 25 winkels. Naar verluidt heeft de familie Weston de luxewinkelgroep voor circa € 4,7 miljard willen verkopen. Nog altijd laten beide partijen niks van zich weten, maar de kans wordt aannemelijk geacht dat de deal later deze maand officieel wordt bevestigd.