Op 1997, bijna 25 jaar geleden, werd een unieke Aston Martin DB5 uit de Bond-film Goldfinger uit 1964 gejat. Er werd flink gespeculeerd over het mogelijk lot van de sportauto, maar James Bond-fans kunnen weer gerust slapen, wetende dat de Aston Martin DB5, een van de meest iconische filmauto’s aller tijden, is teruggevonden en op weg is naar de rechtmatige eigenaar.

Unieke Aston Martin DB5 uit James Bond na 25 jaar teruggevonden

Een achtervolging zonder Aston Martin, is geen Bond-film. Sean Connery bestuurde in Goldfinger liefst vier originele DB5’s. Om bij te dragen aan de iconisch film werden deze stuk voor stuk aangepast om omgevormd te worden tot een uniek exemplaar. Zo werden ze uitgerust met diverse Bond-gadgets, denk aan water- en oliesproeiers, een rookgordijn-machine en de machinegeweren die vanuit de koplampen naar buiten geschoven kunnen worden.

Diefstal in Florida en gespot in het Midden-Oosten

In de jaren ’80 werd de auto door een particuliere verzamelaar gekocht, maar deze werd hem in 1997 gestolen op een beveiligde hangar op een luchthaven in Boca Raton, Florida. De komende 25 jaar zou de wereld niets van de gestolen klassieker vernemen, totdat hij werd gespot in het Midden-Oosten. Dubai, Koeweit, Bahrein en Saoedi-Arabië werden vermeld als “bijzondere interessegebieden”. Een recent rapport, dat Yahoo heeft weten te bemachtigen, meldt dat een persoon, die anoniem wil blijven, heeft kunnen bevestigen dat de auto weer is gevonden.

Aston Martin DB9-Goldfinger-1

Datzelfde geldt voor Christopher Marinello, Chief Executive of Art Recovery International: “Ik heb goede hoop dat de bezitter zich vrijwillig meldt voordat ik een aankondiging moet doen. Het is mijn beleid om bezitters van gestolen en geroofde voorwerpen alle gelegenheid te geven om het juiste te doen. Ik geloof niet dat de huidige bezitter wist dat de auto gestolen was toen hij of zij hem kocht. Nu ze het wel weten, denk ik dat ze er alles aan moeten doen om een ​​discrete, vertrouwelijke discussie te voeren over hoe we de titel van dit iconische voertuig kunnen vrijwaren.”

Geschatte waarde van de vermiste Bond-auto

Op het moment dat de auto gestolen werd, was het in eigendom van de Amerikaanse zakenman Anthony Pugliese. Hij kocht het voertuig oorspronkelijk voor $ 275.000 bij een veiling van Sotheby’s in 1986. Omdat hij ‘m had verzekerd, keerde de verzekeringsmaatschappij hem maar liefst $ 4,2 miljoen uit en stelde $ 100.000 ter beschikking als beloning voor de gouden tip om de eigenaar en de gestolen auto te herenigen. De waarde van de James Bond-auto wordt geschat op $ 25 miljoen.