Ondanks dat het crypto en NFT handelsplatform FTX pas bijna drie jaar bestaat, heeft het al een onuitwisbare stempel gedrukt op de mondiale cryptomarkt. Ondanks dat de digitale markt sinds het begin van het jaar ongeveer $ 500 miljard aan waarde heeft verloren, floreert FTX als relatieve nieuwkomer. Hoe doen ze dat? In dit stuk leggen we je haarfijn uit hoe het bedrijf te werk gaat en op welke mannier je geld en een passief inkomen kan verdienen via het uitleenprogramma van FTX.

FTX is $ 32 miljard waard

Op 1 februari 2022 heeft FTX laten weten dat het $ 400 miljoen heeft opgehaald in een nieuwe C-series financieringsronde (de derde inzamelingsactie in de afgelopen negen maanden). Mede hierdoor is de waarde gestegen naar maar liefst $ 32 miljard, een stijging van $ 25 miljard ten opzichte van oktober 2021.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FTX (@ftx_official)

“Onze ‘Serie C’-financieringsronde vormt een mijlpaal voor FTX, waarbij we bijna $ 2 miljard hebben verzameld in zes maanden. Deze ronde steunt onze missie om innovatieve producten en diensten te leveren aan de markt,” schreef Bankman-Fried, CEO en mede-oprichter van FTX, in een verklaring.

Hiermee is het één van ’s werelds grootste digitale valuta-uitwisselingsplatformen op planeet aarde. Toch zorgt de tegenvallende koers van Bitcoin voor onrust. De waarde ervan is met 46% gedaald in vergelijking met de recordmaand, november 2021, maar Bankman-Fried blijft hoopvol. “Ik denk dat we geen crypto-winter voor de lange termijn ingaan”, zei hij tegen CNBC. “Er zijn veranderingen geweest in de verwachtingen van de rentetarieven, en dat heeft de cryptomarkten in beweging gebracht. Maar het heeft ook de markten in het algemeen in beweging gebracht.”

  • Het gebruikersbestand is met 60% gegroeid sinds oktober 2021 en sinds juli 2021 heeft FTX gemiddeld een dagelijks handelsvolume van $ 10 miljard met meer dan één miljoen ervaren en onervaren handelaren.

Crypto handelen op FTX

Om te beginnen met handelen op FTX dien je uiteraard eerst een account én een tegoed hebben. Zoals bij de meeste exchanges moet je eerst geverifieerd te zijn voordat je aan de slag kan gaan. Wanneer dit is gelukt zie je bij je account een ‘asset wallet’ waarin je dollars of een ander soort fiatgeld kunt storten om hiermee crypto te kopen of andere handelsproducten, ze zijn namelijk nogal divers bij FTX. Bij aankoop van onder meer Bitcoin, Ethereum, Solana en Doge ontvang je een gratis munt bij elke transactie van meer dan $ 10 en zijn ze populair geworden dankzij de lage transactiekosten.

Ze hanteren ‘maker’ en ’taker’ fees, wat inhoudt dat de transactiekosten almaar lager worden naarmate je meer handelt. Het is weliswaar een platform voor handelaren, door handelaren, maar een vast percentage van de winst van het bedrijf gaat naar goede doelen. Je bent dus niet alleen je eigen kas aan het spekken, maar draagt ook bij aan een betere wereld.

Uitleenprogramma van FTX

Eind 2020 heeft FTX functionaliteiten voor margehandel aan hun platform toegevoegd. Dit betekent dat handelaren extra geld kunnen lenen om hun koopkracht te vergroten. Crypto-leningen kunnen je onmiddellijk rendement opleveren zonder de desbetreffende munten te verkopen.

Vervolgens betaal je rente over het geleende bedrag en kan je de positie sluiten op het moment dat jou het beste lijkt. Wanneer je verwacht dat de koers van bijvoorbeeld ETH gaat stijgen kan je een extra bedrag lenen om meer ETH te kopen, hiervan profiteren en de positie sluiten om het geleende bedrag daarna weer in te leveren. De koopkracht gaat echter beide kanten op. High risk, high reward.

VIP-member worden bij FTX

Vanaf begin 2022 hebben gebruikers die activa storten op FTX de mogelijkheid om een VIP-status te verdienen. Wie een van deze zogenoemde ’tiers’ verdient, kan rekenen op enkele voordelen. Denk aan lagere kosten: (0,04% takerkosten voor VIP1 en 0,025% takerkosten voor VIP2, 0,00% makerkosten), flexibele API-limieten, inspraak op FTX-producten en krijg je exclusieve toegang tot VIP-bijeenkomsten.

Tot en met 28 februari 2022 kunnen gebruikers geld storten op hun FTX-account voor een proefperiode van 45 dagen met lagere kosten en hogere API-limieten, tot en met vijf VIP-niveaus – hieronder te zien.

Tier

Foto: FTX

Klik hier om te zien hoe je een VIP-status kan aanvragen.

Marktplaats voor non-fungible tokens

Om zich te onderscheiden van de concurrentie blijft FTX nieuwe producten ontwikkelen en zo lanceerde ze vorig jaar een marktplaats voor het verhandelen van non-fungible tokens (NFT’s). Interessant, want net als bij het verhandelen van crypto, hanteren ze bij NFT’s ook relatief lage kosten. Doordat biedingen en verkopen buiten de Ethereum blockchain omgaan, liggen de transactiekosten stukken lager dan bijvoorbeeld een groter platform als Opensea.

FTX NFT’s is op dit moment het enige platform waarop zowel Solana als Ethereum NFT’s te verkrijgen zijn en gebruikers hoeven geen ‘gas fees’ te betalen om een bod uit te brengen. Dat is goed nieuws, nietwaar?

Naamgevingsrechten

Uit enkele opmerkelijke aankopen blijkt wel hoeveel invloed en macht dit relatief nieuwe bedrijf in een korte tijd heeft verweven. Zo kocht FTX in april van 2021 de naamgevingsrechten op het basketbalstadion van Miami Heat in een 19-jarige deal van $ 135 miljoen en hernoemde het tot de FTX Arena.

Enkele maanden daarna werd een 10-jarige deal aangekondigd voor de naamgevingsrechten van e-sport team Team SoloMid (TSM), dat nu Team SoloMid FTX heet. Verder lopen er samenwerkingen met Major League Baseball en Tom Brady , een van de beste American football-spelers in de NFL die recent is gestopt.

Ook is het merklogo te zien in de Formule 1, aangezien Mercedes-Benz in oktober van 2021 een langdurige samenwerking aankondigde met FTX, “waarbij het FTX-logo prominent aanwezig is op zowel de auto’s als de coureurs.” Verder willen zo ook “strategische initiatieven te ontplooien”, waarbij ze voorbeelden noemen als de integratie van FTX Pay, een NFT-incasso en initiatieven op het gebied van “maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

FTX-CEO Sam Bankman-Fried

Pas twee jaar geleden werd FTX opgericht door de nu 29-jarige miljardair Gary Wang en Sam Bankman-Fried. De laatstgenoemde treedt het meest tot de voorgrond en woont op de Bahama’s, waar tevens zijn bedrijf is gevestigd. Ondanks een vermogen van $ 22 miljard deelt hij zijn kamer met 10 andere huisgenoten en wil hij geld verdienen voor liefdadigheidsdoeleinden, in plaats van een leven vol luxe – ook al zal hij niets tekort komen.

Iedere doordeweekse dag $ 1 miljoen in het digitale laatje

Na zijn afstuderen aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) begon Bankman-Fried met zijn reis richting rijkdom. Vanwege zijn sluwheid raakte Sam betrokken bij de handel in Bitcoin en werd hij een fulltime cryptohandelaar. Hij merkte indertijd op dat de prijs van Bitcoin in Amerika ($ 10.000) anders was in Japan ($ 11.000). Door hier slim op in te spelen wist hij iedere doordeweekse dag $ 1 miljoen te verdienen. Uiteindelijk resulteerde dit het feit dat hij in 2019 zijn eigen handelsprogramma FTX lanceerde, momenteel één van de allergrootste.

In 2021 schonk Sam $ 50 miljoen en vanaf dit jaar is hij van plan $ 500 miljoen per jaar weg te geven. Zijn ultieme doel voor het aankomende decennium is het weggeven van meer dan $ 10 miljard. Hij wil zijn rijkdom namelijk inzetten om wereldwijde problemen te verhelpen, zoals de opwarming van de aarde, voorzorgsmaatregelen met betrekking tot de pandemie, ziektes in de tropische regio’s en dierenwelzijn – hij is tenslotte een veganist.