We zagen al eerder huizen die opgaan in de omgeving, maar ‘Bunkeren’, Deens voor bunker, spant toch wel de kroon. Deze betonnen woning  is ontworpen door James Stockwell Architect en zou het beste moderne huis ter wereld kunnen zijn.

Moderne woning in Australië: één met de natuur

Bunkeren, ingebed in een rotsachtige bosrand net ten zuiden van het Australische Newcastle, is letterlijk één met de natuur. The Local Project beschrijft het als een “botanische tuin die ooit eind 1800 op de locatie stond.” De bovenkant van het object wordt bedekt door groen wat een gevoel van architectonische vrijheid genereert.

Het interieur is net zo indrukwekkende als dat het exterieur doet vermoeden. Naast invloeden van de Deense designcultuur, kan de woning zien als een soort expositie van lokale kunstenaars. Het ontwerp bevat ook Deens meubilair dat is geërfd door de huiseigenaren en de “ingetogen benadering van styling zorgt ervoor dat elke ruimte wordt gedefinieerd door een gevoel van intimiteit.”

Kelder van ‘Bunkeren’ is zeer indrukwekkend

Om z’n naam eer aan te doen, zou Bunkeren stand moeten houden tegen het geweld van moeder natuur. Zoals bosbranden en/of stormen. Het huis is door de architect verder ontworpen om zo onderhoudsarm mogelijk te zijn, zodat het niet hoeft te worden geverfd en dat het niet kan worden aangetast door schimmels of het weer. Elders heeft het pand daktuinen- en ramen, een binnentuin, een sprankelend zwembad, een prachtig uitzicht op de oceaan en kamerhoge ramen.

Het souterrain wordt ten slotte benoemd als het meest fascinerende niveau. In deze ruimte blijft de rots waarin de woning zich bevindt zichtbaar, wat zorgt voor visueel spektakel en een weerspiegeling van omliggende natuur. Zie in de video hieronder wat daar allemaal precies mee wordt bedoeld.

Plots een interesse in bunkers ontwikkelt? Zie hier hoe een bunker van een half miljoen euro eruit ziet.