Het is de ergste nachtmerrie van een miljonair: zijn jacht die vlam vat of tijdens het aanmeren de kade opvaart. Het eerstgenoemde overkwam een 25 meter in het Verenigd Koninkrijk afgelopen weekend. De sloep, waarvan de waarde wordt geschat op £ 5 miljoen, omgerekend € 7 miljoen, ging in een mum van tijd op in een vlammenzee. Pogingen van de lokale brandweer leiden tot niks. Wie de eigenaar van het jacht was, wil de politie niet zeggen.

Jacht gaat in vlammen op

Om precies te zijn vond het voorval plaats in zuidwesten van Engeland – de haven van Torquay. De oorzaak van de brand is vooralsnog onbekend, maar het was voor de autoriteiten voornamelijk belangrijk dat het milieu er niet onder gaat lijden.

De brandweer zei dat het schip ongeveer 8.000 liter dieselbrandstof bevatte, waardoor lokale gebieden en nabijgelegen stranden moesten worden geruimd. De jachthaven, waar het jacht aangemeerd lag, bevindt zich namelijk vlakbij een strand waar mensen geregeld een frisse duik nemen. En dat is toch minder fris wanneer er olie op plekken komt waar de zon niet schrijnt komt.

“Vanwege de hoeveelheid rook en dampen vragen we de bewoners in het gebied op dit moment hun deuren en ramen gesloten te houden”, schreef de politie van Devon & Cornwall. “Leden van het publiek worden ook dringend verzocht het gebied te mijden en stranden worden door agenten ontruimd voor de openbare veiligheid.”

‘Groot incident’

Het lokale Milieuagentschap schreef op Twitter dat de mate van luchtvervuiling meeviel, maar ze spraken daar alsnog van een ‘groot incident’: “Onze officieren voerden metingen uit. Ondanks dat er geen grote problemen met de luchtkwaliteit ontstonden, blijven wij de situatie in de gaten houden.” Maar het belangrijkste van allemaal: er zijn geen gewonde gevallen.

Daily Mail heeft drone-beelden van het incident verkregen en die geüpload op YouTube – zie de video hieronder.