In het Italiaanse dorp Biccari kunt u een woning aanschaffen voor nog geen € 7.500, maar wellicht voldoen die niet aan uw standaard. Gelukkig is dit niet de enige locatie in het land van de pizza’s waar de woonkosten verbazingwekkend laag liggen. De regering van het Italiaanse eiland Sardinië biedt namelijk subsidies aan van tot wel € 15.000 voor mensen die daar naartoe willen emigreren.

Voor een prikkie resideren op het Italiaanse eiland Sardinië

Sardinië is een populaire vakantiebestemming en ligt in het westen van Italië. Het is het op één na grootste eiland in de Middellandse Zee en kenmerkt zich door schilderachtige stranden, levendige tentjes en een klimaat waar eenander het warm van krijgt. Kortom: een fijne plek om uw dagen te spenderen.

En dat hoeft niet per se in de kosten op te lopen. Voor slechts € 15.000 kunt u een woning kopen op het Italiaanse eiland. De nieuwe inwoners hoeven niet bang te zijn dat ze dat ooit moeten terugbetalen want het gaat dus om een subsidie die ze van de Sardijnse overheid ontvangen.

€ 45 miljoen vrijgemaakt door de overheid

De regering van het eiland Sardinië heeft in totaal € 45.1 miljoen vrijgemaakt voor het project om meer inwoners te trekken. Zoals in de andere plekken in Italië waar, mede door vergrijzing, uitloop is van de bewoners, proberen Italiaanse gemeenten nieuw leven in de landelijke gebieden te blazen met dit soort acties.

Sardinië, Italië

Wel zijn er een aantal eisen aan gesteld. Nieuwkomers moeten het geld gebruiken om een woning mee aan te schaffen of te renoveren. Ook kan het bedrag van de subsidie niet meer zijn dan de helft van de prijs van het kopen of renoveren van het huis. Verder moet de woning liggen in een stad met minder dan 3.000 inwoners en moet de woning binnen 18 maanden na aankomst geregistreerd zijn. Maar zodra die paar dingen zijn geregeld, staat u een zorgeloos eilandleven te wachten.

Vorige maand kondigde de regering van Sardinië ook al eenmalige toeslagen van € 200 aan, voor seizoens- en huishoudelijk personeel, om iets te doen aan het tekort aan arbeidskrachten.

Sambuca

In januari van 2018 jaar kondigde het dorpje Ollolai op Sardinië aan 200 huizen voor één euro te verkopen om nieuwe inwoners te trekken, omdat in de afgelopen 50 jaar het inwonertal van het dorpje was gekelderd van 2.250 naar slechts 1.300 en in het Siciliaanse Sambuca, niet te verwarren met het drankje, werd bijvoorbeeld ook een actie gehouden waar mensen voor € 1 een woning konden kopen.

“In tegenstelling tot andere dorpen die het vooral deden als promotiestunt, hebben wij als gemeente alle huizen die voor €1 te koop staan in eigendom”, vertelde burgemeester Giuseppe Cacioppo aan CNN. “We zijn geen makelaars die alleen maar bemiddelen tussen kopers en verkopers. Als je een huis wil, ben je vrijwel direct de nieuwe eigenaar.”