Sabreren is een traditionele manier om een champagnefles te openen. En dé manier waarop we de meeste van onze Pure Luxe-video’s afsluiten. Dit gebeurt middels een langwerpig mes, ofwel het sabreersabel, waarmee u, na het losmaken van de muselet, de fles champagne op een spectaculaire wijze opent. Afgelopen woensdag vond op het Gastvrij Rotterdam in Ahoy de allereerste finale van het NK Sabreren 2022 plaats.

Landelijke voorrondes

Om mee te doen kon u zich de afgelopen tijd aanmelden, waarna u een aantal instructies kreeg hoe u moest sabreren. In de afgelopen weken waren er diverse voorrondes door heel Nederland: in Leusden, Breda, tijdens het netwerkevenement Mosselen aan de Maas in Rotterdam en op een prachtige botter in Bunschoten-Spakenburg. Het initiatief is afkomstig van de voorzitter van de Confrérie de Sabre d’Or: Esther van Staalduinen.

NK Sabreren

Uit de vier voorrondes kwamen 12 finalisten. Iedere finalist sabreerde een fles Castelnau met een echte sabel en de jury, bestaande uit Daam Scharloo, Esther van Staalduinen en Raimond Zuure, beoordeelden de finalisten op de juiste sabrage, houding, verspilling en details.

Wie sabreert het mooist?

Voor de wisseltrofee werd een prachtig kunstwerk gemaakt genaamd “Ode aan een bruisend leven” door kunstenaar Ruurd Hallema. De winnaar was Frank Laurentius van VINVIN Wines, importeur van Taittinger. Hij blonk uit door zijn perfecte houding en prachtige sabrage. De fles Castelnau champagne werd gesponsord door Cordier en de show is in handen van wijnjournaliste Barbara Verbeek in het Wijntheater.