Ferrari lijkt almaar intoleranter te worden en start om de haverklap nieuwe rechtszaken. Ook in Nederland. Of althans, tegen Nederlandse bedrijven. Zo heeft de Italiaanse autofabrikant het Nederlandse Kitcarcollection aangeklaagd, omdat zijn een replica van een Daytona Spyder, onder de naam ‘Kitcar’, te koop aanboden voor € 28.500.

Ferrari-replica van Nederlands bedrijf moet de kliko in

U zou denken dat ze bij Ferrari wel betere dingen te doen hebben, maar keer op keer laten ze doorschemeren dat ze hun merkidentiteit hoog in het vaandel hebben staan. En iedereen die daarmee solt, zal juridisch aangevallen worden. Want wat blijkt, in het hoofdkantoor in Maranello is een team juristen aangesteld om de rechten van Ferrari te verdedigen.

Replica-Ferrari

Foto: Uitspraak.nl

Vier jaar geleden kocht Kitcarcollection de replica van een handelaar uit de Verenigde Staten, maar toen zij ‘m besloten door te verkopen, werden ze op de vingers getikt door Ferrari. Hoewel het gaat om een Chevrolet Corvette C3, dit specifieke model overduidelijk afgeleid van de Daytona Spyder. Daarbij zitten er op de replica Ferrari-logo’s waardoor Ferrari van mening dat het merk- en auteursrecht is geschonden.

Replica-Ferrari

Foto: Uitspraak.nl

Aanvankelijk was de rechtbank het daarmee oneens. De logo’s op de replica zijn weliswaar een inbreuk op het merkrecht, oordeelde de rechter, maar de auto zelf lijkt niet genoeg op een Daytona om schade aan de naam Ferrari aan te richten. Kitcarcollection moest de Ferrari-logo’s van de replica halen en daarmee leek de zaak afgedaan. Echter ging het Italiaanse automerk in hoger beroep. En met succes. Het gerechtshof in Den Haag heeft uitspraak gedaan in de zaak en oordeelde toch dat zowel het merkrecht als het auteursrecht is geschonden, omdat Kitcarcollection de auto besloot te verkopen.

Daardoor is de eigenaar van Kitcarcollection verplicht om de Ferrari-replica gedeeltelijk te vernietigen. “Door een te koop aangeboden zelfbouwauto of “kitcar” wordt inbreuk gemaakt op merk- en auteursrechten van Ferrari met betrekking tot haar Daytona Spyder. Het hof beveelt de staking van deze inbreuken en de gedeeltelijke vernietiging van de “Kitcar”, luidt het vonnis.

Niet de eerste keer dat Ferrari een Nederlandse bedrijf heeft aangeklaagd

Een soortgelijke zaak vond eind 2021 plaats, toen Ferrari het Nederlandse Veni Vidi Vici Classic Cars B.V. aangeklaagde. Echter liep die zaak anders, want het Nederlandse bedrijf werd in het gelijk gesteld. Toen ging het ook om een Chevrolet Corvette C4 als Ferrari-replica, maar de rechtbank oordeelde dat die gewoon mocht blijven bestaan, mits de Ferrari-logo’s verwijderd zouden worden.

Lees de volledige uitspraak hier.