Zolang de oorlog in Oekraïne blijft voortduren, blijven eigendommen van Russische oligarchen die op de sanctielijsten van de EU en de Verenigde Staten staan aan de ketting gelegd worden. Inmiddels zijn de eerste in beslag genomen jachten al geveild, maar niet alle Russen laten zomaar hun bezittingen afpakken.

Russische miljardair Alexey Kuzmichev klaagt Franse autoriteiten aan

De Russische miljardair Alexey Kuzmichev klaagde namelijk de Franse autoriteiten in een laatste poging om twee van zijn jachten terug te krijgen, leken zijn kansen op een overwinning somber. Hij is daarin niet de enige. Neem bijvoorbeeld Alisher Usmanov, die eveneens naar het gericht trok, om zijn megajacht Dilbar terug te winnen, maar het mocht niet baten.

Echter lukte het Kuzmichev wel, ondanks dat dat hij op een sanctielijst van de EU staat. Hij was de samen met studiegenoten Mikhail Fridman en German Khan mede-oprichter van Alfa Group, waaronder Alfa Bank en LetterOne, en is volgens Forbes zo’n $ 6,2 miljard waard. Het geliefde jacht van Kuzmichev, La Petite Ourse, ter waarde van $ 100 miljoen en 27 meter lang, werd in maart door de Franse autoriteiten bevroren. Tegelijkertijd stapte de Rus ook uit het bestuur van LetterOne, een immens investeringsbedrijf met een focus op telecom-, technologie- en energiesectoren.

“Kuzmichev klaagde de Franse autoriteiten aan in een poging om de toegang tot zijn twee jachten in Frankrijk, La Petite Ourse en La Petite Ourse II, terug te winnen”, schrijft Reuters. In de rechtbank werd geoordeeld dat de Franse douanemedewerkers onrechtmatig zijn jachten invielen. Het desbetreffende team had niet de juist procedures nageleefd, voordat ze aan boord van het schip dat in de stad Antibes aan de Côte d’Azur lag aangemeerd.

Bovendien hadden de agenten een fraudeonderzoek genoemd toen zij zich bij de werf meldden, wat niet het geval was. Het hof van beroep van Parijs bekritiseerde de “ernstige fouten” die douanebeambten maakten tijdens de onverwachte inspectie en inbeslagname.

Geldbedrag ter compensatie

En dus mag de 59-jarige zijn eerste jacht op komen halen. Een rechtbank in Rouen zal op een later tijdstip uitspraak doen over het tweede schip, La Petite Ourse II, dat ligt afgemeerd in Cannes. Met deze uitspraak ontvangt de oligarch niet alleen toegang tot zijn motorjachten, maar betaalt de Franse douane de steenrijke Rus ook nog eens € 10.000 euro ter compensatie.

De advocaat van Kuzmichev, die de zaak voor een rechtbank in Parijs bracht, zei tegen Reuters: “Als u een eigendom bezit voor persoonlijk gebruik, zoals een jacht, hebt u het recht om het te gebruiken, ook al is het bevroren. “Ik weet niet waarom je een verschil zou moeten maken als het een jacht is.”