Het goudhaantje van de 30-jarige FTX-oprichter Sam Bankman-Fried is als een kaarthuis in elkaar gestort. Nadat rivaal Binance de overname van FTX afsloeg, op basis van verwevenheid met een ander bedrijf van de CEO en onduidelijke leenactiviteiten, besloten beleggers massaal afstand te nemen van de cryptobeurs, waardoor de waarde kelderde.

Ineenstorting van het FTX van Sam Bankman-Fried

“In het begin hoopten we de klanten van FTX te kunnen ondersteunen om liquiditeit te bieden, maar de problemen liggen buiten onze controle of ons vermogen om te helpen.”, schreef Binance over het besluit. De problematiek rondom FTX heeft gezorgd tot een ineenstorting van de cryptomarkt, waardoor ook Bitcoin naar de laagste waarde in twee jaar is gezakt.

De oprichter en CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, hoopt het zinkende schip alsnog boven water te krijgen en er worden al gesprekken gevoerd met andere partijen, maar de slagingskans is lastig in te schatten. Met spoed zijn er miljarden nodig en zoals we eerder vandaag in het artikel over de waardedaling van het vermogen van SBF schreven, is de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een onderzoek gestart naar de handelswijze van de cryptobeurs.

Dit teleurstelende nieuws is ook binnengekomen bij Mercedes, waar FTX mee samenwerkt. Eerder kondigden ze al aan de samenwerking te evalueren, maar inmiddels is besloten dat ze de alliantie opschorten, totdat er meer bekend over wordt. “Nadat Emirates in 2023 zal vertrekken als één van de grotere sponsors van de sport zelf, lijkt crypto-uitwisselingsbedrijf FTX, sponsor van Mercedes, de volgende vertrekkende te worden”, schrijft F1Max.

Een woordvoeder van Mercedes heeft ook iets over het besluit gezegd: “Dit betekent dat het bedrijf vanaf dit weekend niet meer op onze raceauto en andere merkactiva zal verschijnen. We zullen de situatie nauwlettend blijven volgen terwijl deze zich ontwikkelt”.

Ontstaan van de samenwerking tussen FTX en Mercedes

In oktober van 2021 werd de ‘langdurige samenwerking’ aangekondigd. FTX-logo’s zouden prominent aanwezig zijn op zowel de auto’s als de coureurs en samen wilden ze “strategische initiatieven te ontplooien”. Daarnaast hebben ze ook samengewerkt aan andere projecten, waaronder NFT-lanceringen.

Naamgevingsrechten op andere sportteams- en stadions

Het Formule 1-team is niet het enige door FTX gesponsorde sportteam. In de hoogtijdagen van de cryptomunt- en beurs werden de naamgevingsrechten op het basketbalstadion van Miami Heat in een 19-jarige deal van $ 135 miljoen overgenomen en enkel maanden daarna volgde e-sport team Team SoloMid (TSM). Hoe de vlag er nu bijhangt, is nog niet precies duidelijk.