Sinds de oorlog in Oekraïne vonden er een reeks aan vermeende  ‘zelfmoorden’ plaats onder Russische oligarchen. De een sterft ineens aan een ziekte, de ander valt van een jacht en weer een ander vermoordt zijn hele gezin en zichzelf. Kortom: allemaal verdachte incidenten van steenrijke Russen die zich ’toevallig’ uit hebben gesproken tegen de ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne.

Oprichter Tinkoff Bank hekelt president Poetin en zegt zijn Russische staatsburgerschap op

Ook de ondernemer en bankier Oleg Tinkov, oprichter van van één van de grootste online banken in Rusland, Tinkoff Bank, is publiekelijk tegenstander van Poetin geworden. Hij is er zo klaar mee, dat hij op Instagram heeft aangekondigd zijn Russisch staatsburgerschap op te zeggen. De 54-jarige is nu enkel in het bezit van de het Cypriotische staatsburgerschap.

Eerder noemde hij Russische krijgsmacht nog een ’shitleger’ en bestempelde hij iedereen die Poetin zijn ideologie steunde een “idioot”. “Ik kan en wil niet meer geassocieerd worden met een fascistisch land dat een oorlog begint tegen een vredig buurland”, aldus Tinkov.  In mei sprak hij zich al uit tegen het Kremlin, wat erin resulteerde dat hij gedwongen werd door de Russische overheid zijn belangen in Tinkoff Bank te verkopen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Oleg Tinkov (@olegtinkov)

Vladimir Potanin, wiens jacht nu in de haven van Harlingen ligt, nam zijn belang over voor een koopje, want Tinkov mocht niet onderhandelen. “‘Ik kon niet over de prijs praten,’ zei Tinkov tegen The New York Times. “Het was als een gijzelaar – je neemt wat je wordt aangeboden. Ik kon niet onderhandelen.”

Oleg Tinkov hoopt dat meer Russen zullen volgen

Oleg Tinkov zou volgens de BBC in Londen resideren en wordt net als veel andere Russische oligarchen gehinderd door sancties, nadat hij in maart door het Verenigd koninkrijk op de sanctielijst werd geplaatst. Hierdoor is ook zijn vermogen gekelderd. Forbes schat zijn vermogen nu op slechts $ 646,7 miljoen, een fragment van zijn piekvermogen van $ 7,7 miljard.

“Ik hoop dat meer prominente Russen mijn voorbeeld volgen, zodat het regime van Poetin verzwakt en hij uiteindelijk ten onder gaat. Ik haat het Rusland van Poetin, maar hou van alle Russen die zich tegen deze dwaze oorlog keren.” Hij is niet de enige die er zo over denkt, want eerder deze maand wees de schatrijke Israëlisch-Russische Yuri Milner, vroege Facebook-investeerder en voormalig voorzitter van internetbedrijf Mail.R, de Russische nationaliteit af.