Vanuit de Bahama’s runde Sam Bankman-Fried met zijn team het cryptobedrijf FTX. Tot voor kort werd hij gerekend tot één van ’s werelds rijkste crypto-ondernemers, maar zijn imperium is als een kaartenhuis in elkaar gestort. Inmiddels is hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten nadat hij al een week in een gevangenis had doorgebracht. “Ik ben net zo geschrokken over wat er de afgelopen maand is gebeurd als vele anderen”, verklaarde hij na zijn arrestatie.

Sam Bankman-Fried verliest en is uitgeleverd aan de VS

Toezichthouder SEC en het Openbaar Ministerie van New York deden eerder deze maand een aanklacht en houden Bankman-Fried verantwoordelijk voor het jarenlang stelselmatig bedriegen van investeerders. “Zonder medeweten van de investeerders orkestreerde Bankman-Fried een grote jarenlange fraude waarbij miljarden dollars aan klanttegoeden werden gebruikt voor persoonlijk gewin en voor de groei van zijn eigen imperium”, schrijft de SEC.

Ook wordt hij verdacht van fraude, samenzwering en het witwassen van geld. Op basis daarvan werd hij vorig week in hechtenis genomen door Amerikaanse ambtenaren. Net als twee van zijn meest invloedrijke werknemers, Caroline Ellison (voormalig directeur van Alameda Research, het investeringsbedrijf van Bankman-Fried) en Gary Wang (mede-oprichter van FTX).

Zij zijn inmiddels vrijgekomen nadat ze een borgsom van $ 250.000 hebben betaald en hun schuld hebben bekend, op vaarwaarde dat ze het proces in de Verenigde Staten afwachten. Deze schuldbetekenis houdt een aanzienlijk strafvermindering in. Als ze hier niet op zouden ingegaan zijn, riskeerde Ellison 110 jaar celstraf en Wang 50 jaar.

“Een van de grootste financiële fraudezaken in de Amerikaanse geschiedenis”

Publieke aanklager Damian Williams is van mening dat de louche praktijken van de ondernemer en co onderdeel zijn van “een van de grootste financiële fraudezaken in de Amerikaanse geschiedenis”. Bankman-Fried verzamelde zo’n $ 1,8 miljoen van investeerders, maar gebruikte dit voor zijn eigen belangen. In een videoklaring verklaarde hij dat “het onderzoek volop bezig is”.

Belangenverstrengeling deed de das om

Tot november was FTX één van de grootste cryptobeurzen ter wereld, maar dat maakte ineens een ommezwaai. Investeerders verloren hun vertrouwen in het bedrijf toen uitlekte dat er een belangenverstrengeling was tussen FTX en Alameda. Naar schatting is er $ 10 miljard van FTX-klanten gebruikt om schulden van Alameda af te betalen.

Binance had interesse om FTX over te nemen, maar de cryptobeurs stelde tegenover The Wall Street Journal dat de problemen “zo groot zijn, dat we ze niet kunnen beteugelen en geen hulp kunnen bieden”. Nadat allerlei klanten, bedrijven en investeerders zich terugtrokken, smeulde het vermogen van Sam Bankman-Fried van zo’n $ 17 miljard naar onder de € 1 miljard, een daling van maar liefst 94%. “Het grootste waardeverlies in één dag’, kopte zakenblad Bloomberg indertijd.