Een aantal decennia geleden konden we kiezen uit een selectieve groep banen en bedrijfstakken, maar tegenwoordig kan je op haast iedere manier brood op de plank krijgen en is er een legio aan functietitels. Des te groter is de kans dat het opgediende werk binnen je huidige functie niet aan jouw is besteed.

Schadevergoeding van € 40.000 wegens verveling

Iedereen verveelt zich weleens op zijn werkplek. Van advocaten tot loodgieters en van timmermannen tot tandartsen. Daarbij heeft iedere baan zo z’n min- en pluspunten. Ogenschijnlijk vrij onschuldig, maar klaarblijkelijk kan ernstige verveling leiden tot depressies en andere soortgelijke mentale klachten. Dit wordt dan ook een ‘bore out’ genoemd, de tegenhanger van de steeds vaker voorkomende ‘burn out’.

‘Bore out’

Nadat zijn werkgever een belangrijke deal verloor, kreeg Frederic een nieuwe functie binnen het bedrijf waar hij jarenlang vol toewijding voor werkte. Volgens Desnard, die tot 2014 als manager bij de in Parijs gevestigde parfumfabrikant Interparfums werkte, was zijn “zeer eentonige” baan van € 71.000 per jaar een “afdaling naar de hel”. “Ik had nergens meer de energie voor. Ik voelde me schuldig en schaamde me om voor niets een salaris te verdienen. Ik had de indruk dat ik onzichtbaar was bij het bedrijf”, aldus de Parijzenaar.

Zijn advocaat Montassar Charni beweerde dat dit er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat hij een epileptische aanval kreeg tijdens het autorijden en betrokken raakte bij een verkeersongeluk, waarna hij enkele dagen in coma lag.

Schadevergoeding

Desnard heeft vervolgens een klacht ingediend bij de arbeidsrechtbank en hij eiste aanvankelijk € 360.000. Wat uiteraard vrij opmerkelijk gezien hij zich eerder schaamde en schuldig voelde om salaris te vangen zonder er hard voor te werken. Ter verdediging van het bedrijf benadrukten advocaten dat Desnard ‘nooit iets heeft gezegd over verveling gedurende de periode van vier jaar’ en daardoor niet begrepen waarom hij dan nooit aan de bel heeft getrokken.

Enfin, in 2022 sprak de rechtbank in het voordeel van de Fransoos en bevestigde dat de ‘bore out’ komt door aandoen van zijn werkgever. Interparfums moest daardoor Frederic Desnard een schadevergoeding van € 40.000 overhandigen.

Steeds groter probleem

Een zogeheten ‘vervelingspecialist’ zei tegen The Telegraph dat de vreemde ziekte tot 1/3 van de Franse werknemers raakt en het een steeds groter probleem wordt in kantoren over de hele wereld.