De toekomst van Manchester United is nog altijd onzeker. In de afgelopen negen jaar zijn er slechts een handjevol prijzen gewonnen, waardoor verandering noodzakelijk is. Dat vinden de huidige eigenaren, leden van de Amerikaanse familie Glazer, ook. Vorig jaar november maakte ze duidelijk een verkoop te overwegen, maar wie wordt het?

Kanshebbers op Manchester United

Het loopt al langer stroef bij de Britse voetbalclub, maar met het vertrek van Cristiano Ronaldo leek de laatste nagel in de doodskist geslagen te zijn. Fans pleitten echter al langer voor een frisse wind door Old Trafford, aangezien ze van mening zijn dat de Glazers, die al 17 jaar met de scepter zwaaien, te weinig doen. Sinds het nieuws naar buiten trad dat de eigenaren een verkoop overwegen, hebben enkele bedrijven én individuen zich gemeld.

Meest opmerklijk is toch wel techgigant Apple, het meest waardevolle bedrijf op aarde op basis van marktkapitalisatie – gevolgd door Saudi Aramco. Hoewel Apple, ondanks het gebrek aan ervaring met het leiden van een sportteam, voldoende investeringen kan doen, heeft de steenrijke INEOS-oprichter Jim Ratcliffe ‘opnieuw’ een poging gedaan om aan het kortste eind te trekken.

Ratcliffe, geboren op zo’n 15 kilometer van het stadion, toonde eerder al serieuze interesse, maar vorig jaar liet hij via zijn woordvoerder weten dat hij afhaakte. Een reden werd niet genoemd, maar blijkbaar was het geen dealbreaker, want hij is helemaal terug in de race.

Wellicht had het iets te maken met de resultaten. Vorig jaar waren die enorm slecht, maar inmiddels presteert de club onder leiding van manager Erik ten Hag beter.

“We hebben ons formeel gemeld”

“We hebben ons formeel gemeld”, vertelde de woordvoerder van Ratcliffe aan The Times. De 70-jarige Ratcliffe aast overigens wel vaker op voetbalclubs. Hij is zelfs al de eigenaar van drie clubs, OGC Nice, Lausanne-Sport en Racing Club Abijan, en toen Roman Abramovitsj noodgedwongen Chelsea moest verkopen, deed Ratcliffe ’tevergeefs’ een bod van £ 4,25 miljard, omgerekend € 4,83 miljard.

Daarnaast is het zijn chemie-bedrijf eigenaar van de wielerploeg INEOS Grenadiers en samen met Daimler AG en Toto Wolff is INEOS eigenaar van Formule 1-team Mercedes AMG Petronas. Al deze activiteiten hebben Ratcliffe persoonlijk een geschat vermogen van € 13 miljoen opgeleverd.