Op Nieuwjaarsdag heeft Dubai de belasting op alcohol voor één jaar geschrapt. Niet omdat ze dat zelf zo graag willen, maar voornamelijk om nóg meer toeristen en expats aan te trekken. Normaliter moesten bezoekers en inwoners van het land 30% belasting betalen, maar dat procent daalt dus naar 0,0. Dat komt goed uit, want tot voor kort was het gebruikelijk dat mensen zo’n € 12 moesten betalen voor een biertje of een wijntje.

Negen keer zoveel expats als inwoners van Dubai

De toeristen en expats zijn een belangrijke groepering van inkomsten. Zo zijn er maar liefst negen keer zoveel expats als inwoners die er zijn geboren. Hoewel Dubai dus teert op personen van buitenaf, krijgt het emiraat steeds meer concurrentie van andere landen in het Midden-Oosten, voornamelijk Saoedi-Arabië, en voelt zich daardoor genoodzaakt om hun regels en strikte wetgeving te herzien.

Uiteindelijk is het een regeringsbesluit geweest van de heersende Al Maktoum-familie, die met de afschaffing van de accijns op alchohol een belangrijke inkomstenbron gedag moet zeggen. Althans tijdelijk, want volgens persbureau AP duurt deze ’test’ één jaar – met kans op verlenging.

Concurrentie vanuit andere Midden-Oosterse landen

Dubai is niet het enige Arabische land dat probeert te innoveren. Buurland Saoedi-Arabië wil bijvoorbeeld minder afhankelijk van de olieproductie worden en heeft daarom de grenzen geopend om het toerisme te boosten. Daarnaast zitten er allerlei megalomane projecten in de pijpleiding om meer aanzien te krijgen vanuit de rest van de wereld.

In Qatar en Abu Dhabi heerst een soortgelijke situatie en ook die landen proberen zich op de kaart zetten. De een met het FIFA-wereldkampioenschap voetbal 2023 en de ander met met de invoering van een alcoholvergunningssysteem, wat tegen het einde van 2020 werd ingevoerd.

Gratis licentie voor horecazaken

Deze ontwikkeling is niet alleen gunstig voor dorstige toeristen in Dubai, maar ook voor de horecazaken. De vereiste licentievergoeding voor consumenten is namelijk gratis, meldt Maritime and Mercantile International (MMI).

De minimale leeftijd om alcohol te mogen consumeren in Dubai is 21 jaar. Dat was echter nog niet voldoende, want voor nieuwsjaarsdag was het  iedere inwoner van Dubai die thuis alcohol wil drinken, vervoeren of bewaren wettelijk verplicht om in het bezit te zijn van een geldige alcohollicentie. Dat is inmiddels ook opgeheven.