Steeds meer bands en individuele artiesten besluiten hun muziekrechten te verkopen. Normaliter vindt deze trend plaats onder de artiesten die al grijs haar op hun schedel hebben, maar Justin Bieber is dus een uitzondering. De Canadese popzanger heeft de rechten van zijn muziek verkocht aan de Britse investeringsmaatschappij Hipgnosis, in samenwerking met investeringsfonds Blackstone, voor $ 200 miljoen, omgerekend € 183 miljoen.

Miljoenendeal gesloten met Justin Bieber

Eind vorige maand werd duidelijk dat Bieber aan de onderhandeltafel zat met het bedrijf, maar van een deal was toen geen sprake. Maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Het bedrijf krijgt de volledige eigendom over in totaal 290 liedjes: alle liedjes die vóór 31 december 2021 zijn uitgebracht.

Deze kunnen ze bijvoorbeeld inzetten en verkopen aan reclamebureaus, producenten van tv-series of films en verdienen aan de inkomsten op streamingdiensten, zoals Spotify, waar Bieber maandelijks zo’n 70 miljoen actieve luisteraars per maand op heeft.

“Toen Justin de beslissing nam om een ​​catalogusdeal te sluiten, vonden we al snel de beste partner om deze geweldige erfenis te behouden en te laten groeien: Merck Mercuriadis en Hipgnosis”, vertelt de manager van de Canadese popzanger, Scooter Braun. Ik ben zo trots op hem en op al diegenen die door de jaren heen betrokken zijn geweest bij het maken van dit ongelofelijke oeuvre. Justin is echt een once in a generation-artiest en dat wordt weerspiegeld door de omvang van deze deal.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Justin Bieber (@justinbieber)

Steeds meer muzikanten en bands verpatsen hun muziekrechten

De deal is door The Wall Street Journal omschreven als “één van de grootste ooit zijn voor een artiest jonger dan 70” en hoewel er uiteraard een enorme som geld mee gemoeid is, valt het in vergelijking met andere rasartiesten enigszins laag uit. Bruce Springsteen verkocht zijn muziek namelijk voor meer dan het dubbele: $ 425 miljoen.

Ook de rechten van Paul Simon ($ 300 miljoen), Bob Dylan ($ 300 miljoen) leverde meer op, terwijl de bandleden van Pink Floyd het niet eens konden worden over de verdeling van de potentiële waarde. De Red Hot Chili Peppers namen in 2021 genoeg met $ 140 miljoen voor hun succesvolle muziekcatalogi.

Niet alles wat Bieber aanraakt verandert in goud. Zijn NFT-investering is compleet geflopt.