Oprichter van softwaregigant Microsoft heeft nu een belang genomen in de Heineken Holding, de overkoepelende holding van de brouwersfamilie uit Nederland. Tegen de huidige beurskoers zijn die aandelen samen iets meer dan € 880 miljoen waard.

Femsa verkoopt aandelen Heineken Holding

Het Mexicaanse bedrijf gericht op de drankenindustrie, Femsa, besloot zijn belang in de Nederlandse brouwer Heineken te verkopen. Dit zag Bill Gates, de vierde rijkste man ter wereld, als een kans: hij kocht 3,76 % in aandelen van Femsa. Uiteindelijk gaat het om zo’n 10,8 miljoen aandelen bij Heineken.

Hier houdt Gates 6,6 miljoen aandelen in eigen belang en 4,2 miljoen kocht hij via de Bill & Melinda Gates Foundation Trust, het investeringsvehikel dat hij met zijn ex-vrouw heeft opgezet. Het is een non-profit organisatie die wereldwijd strijdt tegen armoede, ziekte en ongelijkheid. Alle rendementen die Bill Gates uit die aandelen haalt, worden in goede doelen geïnvesteerd.

Femsa heeft besloten de aandelen te verkopen, omdat het bedrijf zich nu wil richten op de retailactiviteiten en online groei van drankenbedrijf Coca-Cola. Maar zelfs Heineken zelf koopt wat aandelen in: vorige week nam de Heineken Holding topvrouw, Charlene de Carvalho-Heineken, al een klein deel over. Tegen een koers van € 75 per aandeel kocht ze 100 miljoen aandelen.

Bill Gates heeft meer investeringen in Nederland

Bill Gates heeft bovendien meer belangen in Nederland. Zo is de Bill & Melinda Gates Foundation aandeelhouder van online supermarkt Picnic en kunstmestproducent OCI. Deze organisatie had eind 2021 een vermogen van ongeveer € 54 miljard, wat wederom gespendeerd wordt aan verschillende goede doelen.

Echter is Bill Gates zelf helemaal geen fan van bier. In 2018 schreef hij op Reddit het volgende: “Ik ben geen grote bierdrinker. Als ik bijvoorbeeld bij een honkbalwedstrijd beland, drink ik light bier om in sfeer te komen waar alle andere bierdrinkers in zitten. Sorry dat ik echte bierdrinkers teleurstel.”