De CEO van Ferrari, Benedetto Vigna, heeft zich onlangs uitgesproken over het Amerikaanse automerk Tesla. Hij omschrijft Tesla als een voorbeeld voor de autoindustrie en doet een boekje open over het feit dat de filosofie van de EV-bouwer zelf hoe Ferrari beïnvloedt heeft.

De gevolgen van Tesla’s snelle ontwikkeling worden ook bij Ferrari merkbaar

Het is een groot compliment dat de CEO van een van de bekendste automerken aan Tesla gaf. Het bedrijf was één van de eerste die elektrische auto’s op de markt aanbood, wat een bijzondere prestatie is, zelfs als het merk soms de kwaliteit te wensen overlaat. Benedetto Vigna zegt: “De grootste bijdrage die Tesla heeft geleverd aan de auto-industrie, is dat het die wakker heeft geschud”.

Hij vindt dat de ontwikkelingen op het gebied van duurzame auto’s te langzaam ging en dat Tesla deze heeft opgeschud en daarmee heeft versneld. Het snel-ontwikkelende merk heeft iets belangrijks teweeggebracht in de autoindustrie, waarvan de gevolgen ook bij Ferrari merkbaar worden.

Vigna doet er in zijn verklaring zelfs nog een scheepje bij op: “Tesla heeft procesessen en besluiten versneld, zij waren sneller en konden sneller schakelen.” Nu moet zelfs Ferrari aan de elektrische auto’s beginnen, een fenomeen dat 10 jaar geleden nog compleet ondenkbaar was. Maar over twee jaar is het eindelijk zover.

Het automerk van het steigerende paard verwacht in 2030 dat de elektrische auto’s 40 % van hun verkoopmix zullen beslaan. Hetzelfde wordt verwacht van de hybridemodellen, waardoor de benzineauto’s van Ferrari dan nog maar 20 % zullen innemen. Op dit moment zijn er wel hybride Ferrari’s beschikbaar, maar deze maken slechts 20 % uit van het volledige aanbod van Ferrari.

Vigna benoemt wel het belang van het behouden van Ferrari’s karakter bij het maken van de elektrische vierwieler. Hij wil emotie uit de technologie halen om ‘de klant iets unieks te geven’. Hoe hij dat voor zich ziet is nog niet duidelijk. We zullen dus nog even geduld moeten hebben voor een volledig elektrische Ferrari, maar als het aan Benedetto Vigna ligt, kunnen ze niet snel genoeg komen.

Ferrari