De onzekere situatie rondom Manchester United laat Old Trafford op zijn grondvesten doen schudden. Sinds de huidige eigenaren van de historische voetbalclub, leden van de Amerikaanse familie Glazer, lieten weten een verkoop te overwegen, hebben diverse bedrijven en steenrijke individuen zich gemeld.

Emir van Qatar wellicht de nieuwe eigenaar van voetbalclub Manchester United

Na 17 jaar lijkt een overname aanstaande. Als het aan de Man U-fans ligt liever gisteren dan vandaag, want zij hebben het gehad met de Glazers. Niet dat voetbalfans gauw tevreden zijn, maar toch. Onlangs liet Jim Ratcliffe, oprichter van INEOS, via zijn woordvoerder weten dat hij terug is in de race, nadat hij eerder afhaakte. Maar sindsdien lijken er weinig stappen te zijn ondernomen.

Wellicht heeft dat nieuws ook Sjeik Tamim Bin Hamad al-Thani, de emir van Qatar en eigenaar van PSG, bereikt, want hij gaat laten onderzoeken of het voor hem gunstig zou kunnen zijn om Manchester United te verweven. Weinig details zijn daar verder over bekend, maar hij zou zo’n € 5 miljard over hebben, meldt The Guardian, slechts een fractie van zijn geschatte vermogen van € 312 miljard.

Complicaties

De emir van Qatar kocht Paris Saint-Germain over in 2011 en dat kan mogelijk de aanschaf van Manchester United in de weg komen staan. De reglementen van de UEFA schrijven namelijk voor dat clubs met dezelfde eigenaar niet tegen elkaar mogen spelen in competitieverband, waardoor een Champions League-avontuur voor beiden clubs onmogelijk wordt.

Maar de hij zou de emir van Qatar niet zijn als hij niet in gesprek zou gegaan zijn met de UEFA om de regelgeving aan te passen. Bovendien moet er ook nog onderhandeld worden over de prijs. Waar Raine Group, aangesteld als adviserend orgaan van Manchester United, mikt op een bedrag van € 6,75 miljard, wil Bin Hamad al-Thani daar € 1,75 miljard vanaf snoepen.

Midden-Oosterse eigenaren van Britse voetbalclubs

Hij zou zeker niet de eerste Midden-Oosterse royal zijn met een Britse club. Aartsvijand Manchester City is namelijk in handen van Zayed bin Sultan Al Nahyan, onder meer de president van de Verenigde Arabische Emiraten, terwijl Mohammed bin Salman, kroonprins van Saudi-Arabië, met de scepter zwaait bij Newcastle United zoals hij dat ook doet bij Al Nassr, de club waar Cristiano Ronaldo speelt. Ook Everton, Aston Villa en  Fulham hebben Midden-Oosterse eigenaren.