Ieder onderdeel van welke Bugatti dan ook is een godsvermogen waard. Als Bugatti-eigenaar moet u dan ook secuur omgaan met de spullen uit Molsheim. Echter zijn we allemaal slechts mensen, en mensen maken fouten. De autosleutel, de zogenaamde ‘Speed Key’, van een Bugatti kunt u maar beter niet laten rondslingeren of kwijtraken, want dat kan u duur te komen staan.

Grenzeloze exclusiviteit van Bugatti

Het interieur samenstellen van gelimiteerde Bugatti Centodieci neemt 16 weken in beslag, het Bugatti-logo maken kost 20 man ruim 10 uur en iedere Chiron kostte ongeveer zes maanden van begin tot eind om te produceren. Kortom: Bugatti spaart kosten noch moeite om hun speciale voertuigen te fabriceren.

Ondanks de exclusiviteit en torenhoge prijzen leverde het automerk in 2022 een recordaantal sportwagens af. In totaal rolden er vorig jaar 80 auto’s de assemblagelijn die in hetzelfde jaar nog in de garage van de koper stonden. Zij ontvingen ook allemaal zo’n prestigieuze ‘Speed Key’, waarmee de topsnelheid mee te ontgrendelen is.

Speed Key Bugatti Chiron

Foto: Bugatti

Kosten van de Bugatti-Speed Key

Zo ook Steve Hamilton. Deze autoverzamelaar, bekend van The Hamilton Collection, heeft, naast tientallen andere voertuigen, een Bugatti Chiron. In een van zijn YouTube-video’s deelt hij de onderhoudskosten van zijn Chrion over een periode van 10 jaar, evenals een onvoorziene uitgave. Hij verloor namelijk de Speed Key van zijn Chiron.

Omdat hij toch weer achter het stuur wilde kruipen van zijn 1500 pk-sterke sportwagen, besloot hij een nieuwe te bestellen. Aangezien de sleutel exclusief is per exemplaar, moet Bugatti er opnieuw een maken en daar vragen ze de hoofdprijs voor: $ 13.547, omgerekend € 12.478. Een andere YouTuber, TheStradman, ondervond ook hoogstpersoonlijk hoe prijzig Bugatti-sleutels zijn. Toen hij de ‘Speed Key’ van zijn Veyron verloor moest hij $ 9.640,02, omgerekend € 8.877, voor een vervanging.