Rick Engelkes, een theaterproducent uit Aerdenhout en in 2009 deelnemer van Wie is de Mol?, was met zijn bedrijf bezig om een vijf jaar lang durende theatershow te maken, getiteld Willem van Oranje. Maar door de mankementen als gevolg van de coronacrisis kwam dit project niet van de grond, maar met hulp van coronasteun konden er toch stappen gezet worden. Maar daar is dat geld niet helemaal voor bedoeld, aldus de rechter.

Invloed van COVIC-19 op ondernemers

De pagina’s van de jaren 2020 en 2021 zijn voor vele aardbewoners gitzwart gekleurd, terwijl het voor makers van de vaccins lucratieve recordjaren waren. Vanwege het virus werden grenzen gesloten, raakten mensen geïsoleerd en kregen we in West-Europa voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog te maken met lockdowns.

Ook de ondernemers kregen het zwaar te verduren. Maar om hun hoofd boven water te houden, stelde de overheid coronasteun-pakketten samen. Theaterproducent Rick Engelkes kwam hiervoor in aanmerking, maar het bedrag dat hij ontving moet hij tot op de laatste cent terug betalen.

Eén van de grootste bedragen van de coronasteun

Bovendien kreeg hij niet zomaar een bedrag. Er is namelijk € 3,7 miljoen mee gemoeid. Dat ontving hij om de musical Willem van Oranje te redden, terwijl daar geen enkele voorstelling van is gekomen. Met een deel van dat bedrag werden mensen betaald, ” voornamelijk zzp’ers”, die de afgelopen jaren meewerkten aan de voorproductie, schreef Engelkes in juli 2022.

Voglens het dagblad ontving Engelkes met zijn bedrijf Waterfront in totaal € 4.392,780 aan compensatie en “incasseerde daarmee één van de grootste bedragen uit de zogenoemde compensatieregeling”. Het leidde zelfs tot Kamervragen van de VVD. Waterfront concludeerde dat het geld zou gaan naar de ontwikkeling van de nieuwe musical, maar daar was de regeling niet voor bedoeld. De overgebleven € 700.000 is wel terecht uitgekeerd.

“Waterfront Entertainment komt in aanmerking voor een subsidie, maar de toekenning is te hoog gebleken. Deze beslissing heeft voor ons, maar ook voor alle betrokkenen gevolgen, die we nu in kaart gaan brengen”, schreef Engelkes in een persverklaring. De theaterproducent heeft vier weken de tijd om op het besluit te reageren en liet in hetzelfde persbericht weten daar gebruik van te gaan maken.