Voor degenen die niet bekend zijn met de subcultuur lijkt het wellicht waanzinnig om belachelijk veel geld uit te geven aan zeldzame of ongebruikelijke kentekenplaten, maar onder de rijken in Dubai en dergelijke lijkt het bijna een sport geworden om de meest opvallende kentekennummer te vinden en aan te schaffen.

Rolls-Royce Cullinan met kentekenplaat ‘1’

Een recente TikTok-video toont een Rolls-Royce Cullinan die over de drukste snelweg van de Verenigde Arabische Emiraten rolt met het kenteken #1 – gemakkelijk een van de duurste kentekenplaten ter wereld. De plaat werd in 2008 op een veiling gekocht door miljardair Saeed Abdul Ghafour Khouri voor het koninklijke bedrag van $14,3 miljoen, waarmee het record voor de duurste kentekenplaat ooit werd gevestigd.

@thomasandmanny This one piece of aluminum is worth $14 MILLION😳 #dubai #licenseplate #sheikh #rollsroyce #fyp ♬ original sound – Thomas & Manny

Hoewel we vast niet de enige zijn die ons afvroegen waarom iemand zo’n absurd bedrag zou neerleggen voor een kentekenplaat, is het volgens sommigen niet alleen om mee te sturen, maar zelfs een verrassend goede investering. Chris Bowden, een expert op het gebied van zeldzame kentekenplaten, legt uit: “Hoeveel andere activa zijn zo diefstalbestendig? Als iemand het kenteken van mijn auto steelt, is hij niet de eigenaar. Ik ga gewoon met mijn mapje naar het servicecentrum en alles komt goed.”

In tegenstelling tot zeldzame of klassieke auto’s, nemen kentekenplaten niet in waarde niet af na verloop van tijd. Maar hoe zit dit precies met de getallen? Nou, in het Midden-Oosten is het zo dat lage nummers waardevol zijn, net als platen met herhalende cijfers die op welke manier ook een dubbele betekenis heeft, zoals 666 (getal van de duivel), 69 (een bepaalde handeling voor volwassenen) en 420 (4:20 pm; hét tijdstip om cannabis te consumeren).

Duurste kenteken ter wereld

Het duurste kenteken ter wereld is naar verluidt het Californische kenteken ‘MM’, dat wordt geschat op $ 24,3 miljoen. Kentekenplaten met twee karakters zijn buitengewoon zeldzaam in de VS, vooral die met dezelfde letter, aangezien er slechts 35 van zijn in het hele land. Het Californische kenteken ‘MM’ wordt zelfs geleverd met zijn eigen NFT, zoals we al eerder beschreven.