Een oplettende YouTuber begaf zich afgelopen zomer in Monaco en legde daar een speciale Lamborghini op beeld vast. Tuurlijk, het is een opvallende auto, maar dat is niet hetgeen waar het meeste geld op is stukgeslagen. De Qatarese eigenaar heeft namelijk een kentekenplaat met alleen de cijfers ‘123’. Kosten: € 10 miljoen. Dat lijkt al knettergek, terwijl de de meest waardevolle plaat in Abu Dhabi in 2009 voor ongeveer $ 14.800.000 werd verkocht. Maar deze prijzen worden wellicht in de schaduw gezet door een Californisch nummerbord.

California MM

Maar buiten het Midden-Oosten vinden er ook van dit soort opmerkelijke praktijken plaats. Zoals in Californië. De Golden State heeft circa 40.000.000 inwoners in Californië en meer dan 35.000.000 geregistreerde voertuigen. Er bestaan geen platen met één enkel karakter, wat betekent dat platen met twee tekens het zeldzaamst zijn. Nog zeldzamer nummerborden met twee identieke tekens. Volgens duPont Registry zijn er daar namelijk slechts 35 van.

MM

Zij melden ook dat de meest waardevolle plaat die ooit publiekelijk in de VS is verkocht, is nummer ‘6’ in Delaware, die werd in 2008 voor $ 675.000 verkocht. De kentekenplaat ‘MM’ zal daar lachend voorbij gaan, zodra er een koper wordt aangetrokken.

De kentekenplaat wordt geleverd met een NFT

En er is nog iets opmerkelijk aan dit verhaal. De verkoop wordt namelijk gepaard met een NFT. Dit gegeven vergroot de waarde van de MM-plaat exponentieel en positioneert deze als de meest waardevolle kentekenplaat ter wereld. De QR-code zit op de achterkant van het bord en fungeert tegelijkertijd ook als bewijs van authenticiteit en eigendom.

“Een verkoop tegen de vraagprijs zou het het meest waardevolle bord moeten maken dat ooit ter wereld is verkocht. Deze plaat is een trofee, de ultieme flex, en zal je auto onderscheiden, wat je ook rijdt,” valt te lezen op de verkoopadvertentie.

“Ik wil dat de verkoop een nieuw gebruik voor NFT’s in een fysieke ruimte laat zien. Ik wil ook een nieuwe vermogenskans creëren voor eigenaren van persoonlijke kentekenplaten. Omdat het de eerste munt in zijn soort is, kan ik me alleen maar het prestige voorstellen dat de MM-plaat voor altijd van eigenaar tot eigenaar zou volgen. Kentekenplaten hebben al waarde door 1-op-1 te zijn. Het koppelen van NFT-authenticatie met tastbare items zoals kentekenplaten is in dit geval de toekomst. Laten we dus geschiedenis schrijven, de toekomst definiëren en de wereld laten weten dat we dat hebben gedaan,” aldus de eigenaar.

 

MM

Foto: OpenSea

Het valt nog te bezien of iemand bereidt is om daadwerkelijk “MM”, maar als ze dat doen, kunnen ze het eigendom van ’s werelds duurste kentekenplaat claimen. Zoals je hierboven al hebt kunnen zien wordt de plaat aangeboden voor $24.309.373,44 (omgerekend € 20,9 miljoen), of 5.888 Ethereum (ETH). Niet genoeg? Geen probleem, je kan op OpenSea, waar de kentekenplaat wordt verkocht, ook bieden.

Een zeldzame kentekenplaat zorgde er ook voor dat deze afgetrapte Volvo in één klap meer dan 15 miljoen waard werd.