Dagen op het water. De wind in je haren. Het zonnetje op je gezicht. Voor veel mensen is varen vrijheid. Lekker met je boot erop uit. Denk jij erover na om een boot te kopen? Het kan een lastige klus zijn om uit het uitgebreide aanbod te kiezen. Kies je voor een tweedehands boot of toch voor een nieuwe boot? Dat verschilt nogal in prijs maar het heeft ook invloed op de verzekering. Voor welke boot ga jij? 

Verschil in prijs

Boten verschillen onderling erg in prijs. Kies je voor een zeilboot, een luxe sloep, een snelle motorboot of een jacht? Voor € 500 heb je een simpele motorboot. Wil je een luxe sloep dan ben je al snel tienduizenden euro’s kwijt. Met een jacht kun je al helemaal losgaan in de prijs. De markt voor luxe jachten zit flink in de lift.

Bedenk goed wat voor soort boot je zou willen. Een mooie sloep kun je vaak ook tweedehands kopen. In vrijwel elke prijsklasse kun je een nieuwe of tweedehands boot kopen. Het is maar net wat je kwijt wilt. Mocht je op dit moment geen geld beschikbaar hebben, dan kun je in sommige gevallen een persoonlijke lening aanvragen voor de aanschaf van je boot. 

Verzekering van een boot

Het verzekeren van je boot is in Nederland niet verplicht. Maar het wordt wel aangeraden. Het wordt steeds drukker op het water. Bij een aanvaring, brand of diefstal kunnen de kosten hoog oplopen. Het is fijn om daarvoor verzekerd te zijn. Je kunt zelf uitkiezen hoe uitgebreid je de boot wilt verzekeren. Kies voor een kleine dekking of een uitgebreide dekking. Wij adviseren: hoe duurder de boot, hoe uitgebreider de verzekering. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van je kapitaal. Heb je veel spaargeld? Dan kun je eventuele schade makkelijker vergoeden zonder verzekering dan wanneer je een klein spaarpotje hebt.

Vergeet de accessoires niet

Boot accessoires hebben ook invloed op de vraag of je een tweedehands of nieuwe boot gaat kopen. Wil je de boot helemaal naar jouw smaak inrichten met bijzondere details? Dan kun je het beste een nieuwe boot aanschaffen. Bij een tweedehands boot kun je in sommige gevallen bij aanschaf accessoires laten toevoegen. Losse accessoires zoals kussens, bekerhouders of touwen kun je sowieso zelf aanschaffen.