Hoewel Adidas praktisch niet anders kon dan de samenwerking met Kanye West te beëindigen, hebben aandeelhouders juridische stappen genomen tegen het Duitse sportmerk. Het bedrijf is aangeklaagd vanwege de ontbinding van hun samenwerking met de creatieve genie Kanye West, die algemeen bekend staat als Ye.

Breuk tussen Ye en Adidas

Deze succesvolle samenwerking was een symbiose van twee visionaire krachten op het gebied van mode en muziek, maar ontaarde in een nachtmerrie. Vanwege allerlei absurde en antisemitische uitspraken van de Amerikaanse rapper, werd de samenwerking abrupt stopgezet.

Het is betreurenswaardig dat Adidas niet anders kon dan deze lucratieve samenwerking te verbreken, gezien de enorme commerciële en artistieke waarde die het voor beide partijen heeft gecreëerd. Niet voor niets werd de bundeling van krachten destijds aangekondigd als “de belangrijkste samenwerking tussen Adidas en een niet-sporter ooit”.

Problematisch gedrag van Kanye West

Maar volgens beleggers van Adidas had het bedrijf eerder moeten handelen. De rapper zou namelijk al veel langer problematisch gedrag vertonen. In 2018 omschreef Ye tijdens een interview slavernij als een “keuze”. Meteen daarna zou de top van Adidas het gedrag van West hebben besproken, maar daar verder niets aan hebben gedaan. Ze zijn verder van mening dat Adidas heeft gefaald om de negatieve financiële gevolgen van de beëdiging van de samenwerking te beperken.

Inmiddels heeft het team van Adidas gereageerd op de aantijging, en spreken ze tegen. “We wijzen deze ongegronde beweringen ronduit af”. Ook laten ze weten alle nodige maatregelen te nemen om zich te verdedigen.

“De cijfers spreken voor zich. We presteren momenteel niet zoals we zouden moeten”, zei voormalig Puma-topman Bjørn Gulden, de nieuwe CEO die in januari 2023 werd aangesteld. Het vier kwartaal van 2022 was rampzalig voor Adidas en een direct gevolg van het stopzetten van de samenwerking met Ye.

Vooraad aan Yeezy

In verschillende opslagplaatsen liggen voor $ 1,2 miljard aan onverkochte Yeezys. Het is nog maar de vraag wat daarmee gaat gebeuren. In een verklaring zei Adidas dat zijn financiële vooruitzichten voor 2023 “de aanzienlijke nadelige gevolgen verklaren van het niet verkopen van de bestaande voorraad.” Lukt het niet om de Yeezy-voorraad te slijten, zou dat het bedrijf volgens Adidas in 2023 $ 534 miljoen aan bedrijfswinst kunnen kosten.

Hoewel Ye niet op de rechtszaak heeft gereageerd, hij speelt er immers geen rol in, heeft hij de negatieve effecten als geen ander ervaren. Hij verloor in slechts één dag namelijk maar liefst $ 2 miljard, waardoor hij zijn status als miljardair kwijtraakte.