Ajax Amsterdam is dit jaar geen landskampioen en zal zelfs niet deelnemen aan de Champions League. Een rampzalig seizoen kunnen we wel stellen. Sterker nog: het wordt gezien als het slechtste seizoen van de afgelopen 14 jaar. Vanwege de teleurstellende resultaten heeft algemeen directeur van Ajax Edwin van de Sar (52) besloten om zijn functie neer te leggen. “Het voelt niet goed om de komende periode beslissingen te moeten nemen die over de toekomst van deze mooie club gaan. Vandaar mijn besluit om nu te stoppen.”

Van der Sar stopt als algemeen directeur van Ajax

Nadat de 130-voudig international al een behoorlijke tijd onder vuur ligt, heeft hij besloten de eer aan zichzelf te houden en zelf zijn contract op te zeggen. Hij werd niet alleen verantwoordelijk gehouden voor de moeizame periode na het vertrek van Marc Overmars als directeur voetbalzaken, maar ook de situatie met ex-hoofdtrainer Erik ten Hag en het aanstellen van technisch directeur Sven Mislintat wordt Van der Sar aangerekend.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Edwin van der Sar (@edwinvandersar1)

“Na bijna elf jaar in de directie ben ik op. We hebben hele mooie dingen meegemaakt, maar het is ook een ongelooflijk zware periode geweest. Ik ben de mensen die ik tijdens mijn tweede carrière bij Ajax heb ontmoet en met wie ik heb samengewerkt erg dankbaar voor wat we hebben bereikt en beleefd”, schrijft Van der Sar in een persbericht. “Ik heb nu behoefte om afstand te nemen, tot rust te komen en om andere dingen te gaan doen.”

Waar hij met dat laatste op doelt is vooralsnog onbekend, maar wat wel duidelijk is, is dat het management van Ajax een zware klus voor de boeg heeft. Van der Sar blijft tot augustus beschikbaar voor overdracht en advies.

Carrière van de Flying Dutchman

Gedurende zijn actieve loopbaan als doelman wist Edwin van der Sar, bijgenaamd Flying Dutchman, zichzelf te vestigen als een van de beste keepers ter wereld. Met Ajax won Van der Sar talloze titels, waaronder de UEFA Champions League in 1995 en vier landstitels. Ook zijn periode bij Manchester United was niet onverdienstelijk: vier Premier League-titels en als kers op de taart de UEFA Champions League-titel in 2008.

Bovendien verbrak hij tijdens zijn carrière meerdere records, waaronder het record voor de langste periode zonder tegendoelpunt in de Premier League. Voor Oranje speelde hij in totaal 130 interlands met 72 ‘clean sheets’. Alleen Wesley Sneijder speelde er meer: 134.

Na zijn pensionering in 2011, koos Van der Sar ervoor om zijn kennis en ervaring te delen met anderen. Hij volgde een opleiding tot directeur in de sport en werd in 2012 benoemd tot directeur marketing bij Ajax. Onder zijn leiderschap keerde Ajax terug naar de top van het Nederlandse voetbal en bereikte het opnieuw succes in Europa.

Vermogen van Edwin van der Sar

Zijn hoogtepunt vond ongetwijfeld plaats in 2019. Toen bereikte Ajax de halve finales van de UEFA Champions League in 2019. Vanaf dat moment ging het echter bergafwaarts.

Hoewel Ajax financieel in zwaar weer zit, heeft Van der Sar zijn schaapjes op het droge. De boomlange Nederlander heeft behoorlijk wat centjes verdiend als keeper en de functie algemeen directeur van Ajax legde hem ook geen windeieren. Maar wat is zijn vermogen? Bij de laatste schatting die Quote maakte kwamen ze uit op zo’n € 32 miljoen.