Het programma Dragon’s Den geeft jonge ondernemers de kans om hun ideeën te pitchen om de ‘Dragons’ te overtuigen om in hun start-up onderneming te investeren. De Dragons staan ook wel bekend als de meest welvarende zakenmensen van het land. Hoewel de meeste deelnemers met vragen om tienduizenden ponden vragen, ging Ben Hardyment huiswaarts met de hoofdprijs. Sterker nog: hij ontving de grootste investering in de 18-jarige geschiedenis van het tv-programma in Groot-Britannië.

Ben Hardyment in Dragons’ Den

Hardyment kwam in eerste instantie voor een investering van £ 250.000 voor 7,5% eigen vermogen in zijn bedrijf, genaamd Zapper. Dat is een website waar mensen kunnen kijken hoeveel hun boeken, CD’s, DVD’s of spelletjes waard zijn. Het bedrijf werd in 2011 gelanceerd door Hardyment en zijn zakenpartner, Mat White, en had op het moment van de uitzending een bestand opgebouwd van zo’n 5.000 klanten. Bovendien genoten de eigenaren van een maandelijkse omzet van £ 150.000 en 2014 draaide het bedrijf een omzet van ruim £ 23 miljoen, omgerekend € 26 miljoen.

Na afloop van Ben’s pitch werd vroeg een van de panelleden of er andere investeerders waren en dat veroorzaakte wat onenigheid. Hij vertelde aan de Dragons dat er nog drie andere aandeelhouders zijn die elk 10% eigen vermogen hebben in het bedrijf. De drie aandeelhouders hebben hier echter gezamenlijk £ 50.000 voor betaald. Waarom vroeg Ben dan zo’n groot bedrag voor maar 7,5%, vroegen de Dragons zich af.

Theo Paphitis

“Het is geen goede strategie om voor vijf andere investeerders te verschijnen en te zeggen dat we u zoveel minder waarderen dan de andere investeerders, en dat we u voor hetzelfde percentage £ 250.000 in rekening gaan brengen”, zei Deborah, één van de juryleden. “Soms raak je een investering gewoon kwijt omdat je het verpest hebt, en dat heb je gewoon gedaan. Ik ben weg.”

Zij was niet de enige met deze mening, want  vier van de vijf Dragons waren enigszins beledigd en voelden zich nogal misleid. Hierdoor zeiden ze bijna in harmonie: “I’m out”, ondanks dat ze wel gecharmeerd waren van het concept.

Recordinvestering

Iemand die verassend stil bleef was de man die luistert naar de naam Theo Paphitis. Blijkbaar met een reden, want in zijn hoofd had hij al een plan gesmeden. Hij was de enige die de investering nog niet volledig had afgeschreven.

Met ijzersterke discipline besloot Ben Hardyments te onderhandelen met Paphitis. Hij stond ervoor open om het aandeel te verhogen van 7,5 % naar 15 %, maar Paphitis had het dubbele in gedachte: 30%. Deze grote beslissing kon Theo uiteraard niet alleen maken waardoor hij zijn zakenpartner White erbij liet halen. Na een zenuwslopend overleg besloten Hardyments en White de deal te accepteren. Het blijkt dan ook wel dat de aanhouder wint.

Meer nieuws van Dargon’s Den lezen? Lees hier over de vermogens van de Nederlandse Dragons.