Hè, hè. Eindelijk heeft u genoeg gespaard om uw eigen jacht te kopen. Fantastisch! Maar als u denk dat u daarmee gebakken zit, nou, dan heeft u het goed mis. De jaarlijkse onderhoudskosten van een exclusief vaartuig liegen er niet om. Om nog maar te zwijgen over de brandstofkosten.

Gemiddelde onderhoudskosten van een (super)jacht op jaarbasis

Het bezitten van een jacht is een symbool van luxe en weelde, maar het vereist ook aanzienlijke investeringen om het in uitstekende staat te houden. Een van de belangrijkste aspecten van het bezitten van een (super)jacht is het jaarlijkse onderhoud, dat de eigenaar voorbereidt op een breed scala aan kosten.

Het bepalen van de exacte gemiddelde onderhoudskosten van een (super)jacht is een uitdaging, omdat deze kosten sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte, complexiteit, leeftijd en het type jacht. Over het algemeen wordt echter aangenomen dat de jaarlijkse onderhoudskosten tussen 5% en 15% van de oorspronkelijke bouwkosten van het jacht liggen.

Laten we dit in perspectief plaatsen. Als we uitgaan van een superjacht dat bijvoorbeeld $100 miljoen heeft gekost, kunnen de jaarlijkse onderhoudskosten variëren van $ 5 miljoen tot $ 15 miljoen. Voor een jacht met een lagere aanschafprijs, zoals $ 10 miljoen, zouden de onderhoudskosten tussen $ 500.000 en $ 1,5 miljoen liggen.

Maar ja, hoe groter en complexer het jacht, hoe hoger de algemene onderhoudskosten. Er zijn meer systemen aan boord die moeten worden onderhouden, zoals motoren, elektronica, navigatieapparatuur, stabilisatoren, generatoren en entertainmentvoorzieningen.

Persoonlijke voorkeuren

Ook het materiaal en onderdelen van het desbetreffende schip speelt een bepaalde factor. Omdat bepaalde onderdelen na verloop van tijd moeten worden vervangen of opgewaardeerd, vereisen deze onderdelen extra aandacht en onderhoud. Bovendien kan intensief gebruik kan leiden tot slijtage van de systemen en vereist meer regelmatige inspecties en service.

En tot slot hebben we nog de persoonlijke voorkeuren van de eigenaar. Eigenaren die ervoor kiezen om extra kosten te maken voor op maat gemaakte voorzieningen, luxe upgrades en renovaties aan boord, kunnen de onderhoudskosten aanzienlijk verhogen. Zo is het beheren van een jacht toch een stuk minder aantrekkelijk, nietwaar? Misschien eerst beginnen met een charter