Het zal voor sommige Nederlanders als een absolute zegen wordt gezien: minister-president Mark Rutte neemt na 13 jaar afscheid als premier van ons kikkerlandje. Als klap op de vuurpijl besloot de 56-jarige Hagenees om dan maar helemaal te stoppen met de politiek, waardoor een tijdperk van liefst 30 jaar politiek ten einde komt. Maar wat levert de langstzittende Nederlandse minister-president ooit daar precies voor in?

Val kabinet betekent einde aan tijdperk Rutte

Vier kabinetten, of eigenlijk 3,5, verder, en er komt – voor sommigen eindelijk – een einde aan het tijdperk van minister-president Mark Rutte. Afgelopen weekend viel het kabinet, bestaande uit Rutte’s partij VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, nadat zij het niet eens werden over het toch al complexe vraagstuk migratie. Pijnpunt was vooral de termijn van gezinshereniging voor vluchtelingen, een kwestie waarin vooral de VVD en de ChristenUnie lijnrecht tegenover elkaar stonden. Het betekent het einde van ‘Rutte IV’.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mark Rutte (@minpres)

Het kabinet was, eerlijk is eerlijk, misschien wel gedoemd te mislukken. Het voorgaande kabinet, Rutte III, bestond uit precies dezelfde partijen. Dat kabinet viel destijds over de toeslagenaffaire. Hoewel verschillende partijen en prominenten vervolgens openlijk het vertrouwen in Rutte opzegden, besloten zij na een ellenlange formatie en scala aan onderhandelingen toch opnieuw met elkaar in zee te gaan. Er werd ‘nieuw elan’ beloofd, maar dat is er eigenlijk nooit echt geweest.

Integendeel, pijnlijk dossier na pijnlijk dossier stapelde zich op en de kritiek en polarisatie tussen burgers en partijen nam alleen maar toe. De nasleep van Corona, de toeslagenaffaire, gaswinning in Groningen, woningnood, stikstof en migratie… het bleken onneembare hordes voor het toch al beschadigde kabinet, met de tweede val in twee jaar tot gevolg.

Hoewel Rutte aanvankelijk aangaf nog wel energie te hebben om door te gaan als lijsttrekker van de VVD en dus als minister-president, zag hij daar toch vanaf, en maakte hij afgelopen maandag bekend überhaupt te stoppen met de politiek.

Wat levert Mark Rutte in met stoppen in politiek?

Volgens Overheid.nl bedraagt het actuele salaris van ieder Tweede Kamerlid – en dus ook Mark Rutte – in ieder geval € 13.357,23 per maand. Daar komt, net zoals bij heel werkend Nederland, ook 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%.

Naast hun vaste salaris en regelingen krijgen ze ook een vaste of variabele onkostenvergoeding. De onkostenvergoedingen voor de minister-president valt hoger uit uit dan die van andere ministers of staatssecretarissen. Zo kreeg Mark Rutte naar schatting rond de € 10 duizend onkostenvergoeding. Onze nu nog minister-president heeft daarnaast een geschat vermogen van zo’n € 2 miljoen.