Het Duitse Lürssen is niet de enige scheepswerf die regelmatig brandjes moeten blussen, ook in Italië is het weer raak. Waar vorig jaar de Italiaanse scheepswerf Ferretti in de populaire badplaats Rimini veranderde in een vlammenzee, moesten brandweerlieden deze week uitrukken om de werf Azimut-Benetti in Viareggio te redden.

Saoedische invloed bij Azimut-Benetti

In april van dit jaar werd bekend gemaakt dat Saudi-Arabië een flinke vinger in de pap bij een van de meest invloedrijke bedrijven in de nautische sector. De Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman, topman van het steenrijke Public Investment Fund (PIF), namelijk een belang van 33% in de Azimut-Benetti Group. Oprichter Paolo Vitelli is echter nog steeds de grootaandeelhouder.

Het oliegeld dat hij kan pompen in de scheepswerf komt meteen goed van pas, want op 25 juli brak er een grote brand uit. Volgens lokale media stortte het gebouw van de Versilia Supply Service gedeeltelijk in na een reeks explosies. Klanten hoeven zich echter niet druk te maken; naar verluidt zou geen enkele jacht beschadigd zijn door de brand.

Brandweerlieden hadden enkele uren nodig om het vuur onder controle te krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat de brand is ontstaan ​​in de expeditieafdeling, waar vier bestelwagens en vorkheftruck geparkeerd stonden. Onderzoekers speculeren dat een overbelaste batterij van de vorkheftruck de boosdoener geweest heeft kunnen zijn, maar niets is nog zeker. “Explosies die in heel Viareggio zijn gemeld, worden toegeschreven aan het knallen van autobanden”, meldt Boat International.

Azimut Yachts en Benetti Yachts

Het Italiaanse scheepsbouwbedrijf bestaat 150 jaar en is één van de meest toonaangevende jachtbouwers ter wereld. Het is een conglomeraat van twee vooraanstaande Italiaanse jachtbouwers: Azimut Yachts en Benetti Yachts. Benetti heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1873, toen Lorenzo Benetti de scheepswerf in Italië oprichtte. Het bedrijf stapte later over op het bouwen van luxe jachten en is uitgegroeid tot een van de oudste en meest gerespecteerde jachtbouwers ter wereld. In 1985 fuseerde de werf met Azimut Yachts. Oprichter Paolo Vitelli nam het bedrijf over voor een ongenoemd bedrag.