Nadat Frank B., bijgenaamd ‘fiscalist van de sterren’, eerder al breed werd uitgemeten in de media vanwege zijn wanpraktijken op het gebied van belastingadvies, is hij keihard tegen de lamp gelopen. Op basis van een Amerikaanse uitleveringsverzoek, besloot de Italiaanse Carabinieri, de militaire politie, de Nederlander opnieuw in te rekenen.

‘Fiscalist van de sterren’ wordt veracht van grootschalige belastingonderduiking

Frank B. zat daar niet voor zaken of vakantie, maar om een huisarrest van drie maanden uit te zitten. Het was dan ook geen lastige opgave om zijn locatie te achterhalen en hem vervolgens op te pakken. In maart jongstleden vielen zwaarbewapende agenten volgens het FD al zijn Italiaanse vakantiebungalow in het bergdorpje Valfabbrica binnen en namen hem mee. Nu is het weer raak, op dezelfde locatie.

Diverse welvarende BN’ers, zoals de dj’s Afrojack, DJ Tiësto en Headhunterz, maar ook Linda de Mol, hebben nog wel een appeltje met hem te schillen hebben; zij hebben allemaal de ondervonden wat de gevolgen zijn van het samenwerken met deze vermeende fraudeur. Headhunterz heeft al een schikking getroffen, terwijl de zaak met Tiësto bijvoorbeeld nog loopt.

Dubieuze belastingconstructies

Hij moedigde zijn steenrijke klanten aan om zich op papier in andere landen, zoals Cryprus, te vestigen. Om zo te profiteren van belastingvoordelen, meende hij. Amerikaanse aanklagers zien dat alleen anders en verdenken hem van grootschalige belastingonderduiking. In hun ogen zou de Nederlanders alles in zijn macht hebben gedaan om geen belasting te betalen over zo’n $ 100 miljoen aan inkomsten.

Annabel Visser, advocaat van de Nederlandse belastingadviseur, doet bij het Algemeen Dagblad een boekje open over de arrestatie. “Ik heb van zijn Italiaanse advocaat begrepen dat de arrestatie verband houdt met vermeend vluchtgevaar, maar dat is natuurlijk volstrekt onzin, omdat hij al bijna drie maanden in huisarrest zit, dat heel strikt is.”

Uitlevering aan de VS

Ook zegt Visser dat haar client zich van geen kwaad bewust is. “Juist omdat zijn adviezen waren ingegeven door leemtes in de wet waardoor artiesten juist met dubbele heffingen te maken kregen”, meent ze.

Naar verwachting zal B. niet direct worden uitgeleverd aan de VS. Er is namelijk een tijdrovende procedure op touw gezet, waardoor hij voorlopig nog wel even in het land van de laars zal moeten spenderen. B. gaf eerder al aan te vrezen voor een uitlevering aan de VS waar hem een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd hangt. To be continued…