Het salaris van Frans Timmermans, als prominente Europese topfunctionaris, is altijd een onderwerp geweest van interesse en discussie. In 2019 kopte de AVROTROS met “Voor het jaarsalaris van Frans Timmermans werkt een Bulgaarse chauffeur 100 jaar”, maar hoe zit dit vandaag de dag?

Vicevoorzitter van de Europese Commissie:

Als vicevoorzitter van de Europese Commissie, bestaande uit een college van commissarissen, is Timmermans verantwoordelijk voor het klimaatbeleid. De Nederlandse polyglot heeft een cruciale rol bij het leiden van de Europese Unie op het gebied van klimaatverandering en duurzaamheid, veelbesproken thema’s in het binnen- en buitenland.

Eén van zijn meest belangrijke taken is het coördineren en vormgeven van het Europese klimaatbeleid, met als doel de EU te leiden naar een koolstofarme en duurzame toekomst. Timmermans was één van de initiatiefnemers van de Europese Green Deal, een ambitieus plan om de EU tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Ook is hij betrokken geweest bij de aanpak van de migratiecrisis in Europa en het bevorderen van een gemeenschappelijk asielbeleid.

Wellicht zal hij binnenkort vaker in Den Haag zijn, want nu Mark Rutten als langszittende premier een punt achter zijn politieke carrière zet, heeft Timmermans zichzelf opgeworpen als kandidaat lijstrekker van PvdA/GroenLinks. “Het is tijd dat we in Nederland weer meer naar elkaar toe groeien in plaats van uit elkaar”, luidt de motivatie van Timmermans . “We moeten zorgen dat Nederland weer vertrouwen krijgt in zichzelf.”

Jesse Klaver, partijleider van GroenLinks, steunt het voorstel. Hij schrijft op Twitter: “We hebben deze verkiezingen de unieke kans om de koers van Nederland te veranderen en een nieuw tijdperk in te luiden. Frans Timmermans is daar absoluut de perfecte premier voor.” Aan de andere kant van het links-rechts-spectrum wordt het nieuws minder positief opgevat. PVV’er Geert Wilders wil er uiteraard niets van weten en omschrijft Timmermans als “een Sigrid Kaag met baard en dan nog erger.”

Salaris van topfunctionaris Frans Timmermans

Vooralsnog maakt Timmermans nog deel uit van de commissie-Von der Leyen, wat hem geen windeieren legt.  In het verleden is het vaker voorgekomen dat een partij in de Tweede Kamer een motie ingediend wegens salarisverhogingen van EU-ambtenaren. Afgelopen jaar bleek nog uit berichtgeving van de De Telegraaf bleek dat Timmermans ruim € 1.800 per maand extra zou gaan ontvangen.

Het salaris van een Europese topfunctionaris, zoals Frans Timmermans wordt vastgesteld door de Europese Commissie zelf, binnen de grenzen die zijn vastgelegd in het Europese recht en de EU-begroting. Het salaris wordt regelmatig geüpdatet en aangepast aan de inflatie. Volgens loonwijzer verdient Timmermans de volgende bedragen…

  • Jaarlijks € 319.824
  • Maandelijks: € 26.652
  • Wekelijks: € 6.150

Het salaris van de vicevoorzitter is gebaseerd op de complexiteit en het belang van zijn portefeuille. Aangezien het klimaatbeleid één van de grootste uitdagingen van onze tijd is, is het voor de hand liggend dat Timmermans goed gecompenseerd wordt voor de zware verantwoordelijkheid die deze functie met zich meebrengt.

Critici betogen dat de salarissen van EU-functionarissen te hoog zijn en niet in lijn zijn met de inkomens van gewone burgers in de EU-lidstaten. Aan de andere kant verdedigen voorstanders van deze salarissen dat het aantrekken van ervaren en competente professionals van cruciaal belang is om effectief beleid te ontwikkelen en uit te voeren voor een gemeenschap van 27 landen.