De maand mei klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Het zonnetje begint steeds meer te schijnen, bijna heel Nederland heeft heerlijk vrij op bevrijdingsdag en als kers op de taart krijgen de meeste mensen een bonus van hun werkgever. Namelijk: vakantiegeld. U zou misschien wel denken dat dit direct gestort wordt op de rekening van Tui voor een heerlijke vakantie, maar dat is niet helemaal het geval.

Enorme prijsstijging van vakanties

Improof Research is een bedrijf dat kwalitatieve en kwantitatieve marktonderzoek uitvoert en zo ook naar de besteding van het vakantiegeld van Nederlanders. Een tripje naar het buitenland is de afgelopen jaren 11% procent duurder geworden en het is daarom ook niet meer vanzelfsprekend dat mensen elk jaar op vakantie naar het buitenland gaan.

De vakanties zijn onder andere zo duur geworden door de stijging van de prijs van verblijf. Waar u vroeger vaak gratis kon annuleren bij hotelkamers, is dat tegenwoordig nog maar zelden het geval en ook het ontbijt is niet meer standaard inbegrepen. Daarnaast is de vliegtuigbelasting per 1 januari ook weer gestegen om de CO2-uitstoot te verminderen en als u denkt dat de auto een goedkopere opties is, dan heeft u het mis. Want ook de benzineprijzen stijgen gewoon mee.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door TUINederland (@tuinederland)

Maar als mensen hun vakantiegeld niet uitgeven aan vakantie, waaraan dan wel? De meeste Nederlanders zetten het vakantiegeld op de spaarrekening en gebruiken het vervolgens voor levensonderhoud. Zo blijkt uit een onderzoek van Improof Research dat mensen het geld gebruiken voor de betaling van hun huur, hun boodschappen of dat ze het gewoon opsparen. 30% van de Nederlanders spendeert hun vakantiegeld aan nieuwe keukens, televisies of bijvoorbeeld studie.

Vakantie blijft een belangrijk onderdeel van ons leven

Echter gaat 50% van de Nederlanders wel gewoon nog op vakantie. Het betekent niet dat de overige mensen helemaal niet meer naar op vakantie gaan, want het blijkt dat toch nog 83% van de Nederlanders sowieso één keer per jaar op vakantie gaat. Bovendien gaat 50% van deze vakantiegangers zelfs wel twee of drie keer per jaar de zon opzoeken. Al met al kunnen we dus wel stellen dat we vakantie als een belangrijk onderdeel van ons leven zien.

Last but not least blijkt uit het onderzoek dat 45% van de Nederlanders vinden dat op vakantie gaan een ‘recht’ zou moeten zijn en zelfs 30% van de Nederlanders vindt vakantie nog belangrijker dan werk. Maar goed, wij moeten eerlijk bekennen dat we ook niet vies zijn van een herulijke vakantie, zoals een tripje naar het wintersportwalhalla Méribel of de Malediven van Europa. Om maar iets te moemen.