Op donderdag 27 juli heeft het Openbaar Ministerie beslag gelegd op “onder meer een hotel, verschillende huizen, huurpenningen, bankrekeningen, aandelen en inkomsten uit de BV’s van de twee verdachten”. Die twee verdachten zijn geen onbekenden. Het gaat namelijk over Salar Azimi en zijn broer, Sasan.

De vluchteling die het schopte tot multimiljonair verloor eerder dit jaar al een kort geding tegen de ABN Amro in een soortgelijke zaak. De Nederlandse bank begon vraagtekens te zetten bij zijn zakelijke activiteiten en besloot daarom de relatie te beëindigen. Dat liet Azimi niet zomaar gebeuren en hij reageerde met een kort geding. Dat maakte echter geen verschil.

Aan Pure Luxe liet hij weten dat hij het allemaal ten zeerste betreurd. “Ik heb altijd een goed geval gehad bij ABN Amro. Van kinds af aan had ik zo’n Ajax-rekening. Dat was m’n eerste bankrekening toen we een verblijfsvergunning kregen. Dus ik heb goede nostalgie bij ABN Amro.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Salar Azimi (@salarazimi)

Openbaar Ministerie legt beslag op eigendommen van Salar Azimi

Ondertussen liep er al een onderzoek van het OM. De gebroeders Azimi – woonachtig in een kasteel in het Zeeuwse Aardenburg -worden nu officieel verdacht van valsheid in geschrifte. Het onderzoek ging lopen toen de twee mannen in 2018 in beeld kwamen vanwege een verdenking van witwassen. Het leidde ertoe dat agenten in 2021 zijn landgoed binnen vielen.

“Na het verhoor van de twee verdachten op grond van deze verdenking twee jaar geleden, is een nieuw onderzoek gestart op de verdenking van valsheid in geschrifte”, schrijft het OM. “Op dit moment lopen er dus twee onderzoeken naar de verdachten.”

In de zaak met ABN Amro bleek al dat Azam een aantal dubieuze transacties zou hebben verricht met Iran en Turkije, twee landen die vanwege veiligheidsregelen onder het vergrootglas liggen. Zo staat Iran op de zwarte lijst van de Financial Action Task Force (FATF) en Turkije op de grijze lijst staat. Dit houdt in dat banken extra voorzichtig moeten zijn bij het controleren van transacties van en naar deze landen.

Ook kon hij de waardestijging van van hotel De Elderschans in Aardenburg niet verklaren. De Azimi’s kochten het pand in 2014 om het vervolgens voor een half miljoen te verbouwen. Nu staat het voor ruim € 7 miljoen in de boeken.