Eind 2022 besloot PSV-bestuurslid Robert van der Wallen € 52 miljoen stuk te slaan op een Bombardier Global 6500, ofwel het allerduurste privéjet van Nederland. De jaarlijkse onderhoudskosten van dit vliegtuig worden geschat op € 6,5 miljoen, waardoor Van der Wallen misschien begon te twijfel of het wel zo’n slimme aankoop is geweest. Hoe dan ook, de jet staat alweer te koop.

Klimaatdiscussie resulteert in verkoop van het duurste privéjet van Nederland

Nadat twee Raymond Cloosterman, oprichter van Rituals en de familie Van Eerd (supermarktketen Jumbo) hun privé-jets al van de hand hebben gedaan, ziet ook Robert van der Wallen van zijn kersverse eigendom af. Zijn persoonlijk assistent heeft aan het AD laten weten dat de discussie rondom de vervuilende rol van privéjets een invloed heeft bij zijn verkoopbesluit.

Van der Wallen verruilde afgelopen december nog de privéjet waarmee de Vughtenaar al jaren vloog voor een gloednieuw vliegtuig. Dat nieuwe toestel is volgens luchtvaartjournalist Menno Swart de duurste privéjet van Nederland “Veel andere toestellen, zoals het vliegtuig van Max Verstappen, zijn tweede- derde-, of vierdehands. Maar die van Van der Wallen niet. Het is iets speciaals”, schreef Swart destijds.

De desbetreffende Global 6500 van het Canadese Bombardier, oorspronkelijk een fabrikant van sneeuwscooters, heeft een vleugelbreedte van 28 meter, is 30 meter lang en biedt zitplaats aan 13 personen. Op één tankbeurt kan het toestel ruim 12.000 kilometer door de lucht suizen.

“Egotripjes”

Hoewel eigenaren van privéjets tot voor kort vrijwel zorgeloos konden opstijgen, is dat tegenwoordig wel anders. Extinction Rebellion blokkeerde afgelopen maart nog het privéjet-terrein op Eindhoven Airport, terwijl Greenpeace pleit voor een toekomst zonder privé-jets door ‘schaamteloze’ vluchten van Nederlandse miljonairs. “We kunnen het gewoon niet geloven dat bepaalde mensen hun egotripjes belangrijker vinden dan de staat van ons klimaat,” zei een woordvoerder eerder dit jaar.

Niet alleen eigenaren van privé-jets worden bekritiseert, ook jacht-eigenaren krijgen de wind van voren. En laat Van der Wallen nou ook zijn 50 meter lang jacht MyLoyalty, een verwijzing naar zijn bedrijf BrandLoyalty, in de etalage hebben staan voor bijna € 30 miljoen. “Een uitstekende gelegenheid voor een koper om een ​​kant-en-klaar, groot volume jacht in onberispelijke staat te bemachtigen”, aldus de aanbieding.