Het Verenigd Koninkrijk blijft opgescheept zitten met Phi, het langste, duurzaamste en snelste jacht uit de Royal Huisman-vloot. Het jacht werd in 2022 in beslag genomen door het Department for Transport (DfT) als reactie op de invasie van Oekraïne. Volgens transportsecretaris Grant Shapps betekende dit “een duidelijke en scherpe waarschuwing was voor Poetin en zijn trawanten.”

Inbeslagname van het in Nederland gebouwde superjacht Phi

In 2021 voltooide de Nederlandse scheepswerf wellicht hun meest weelderige project tot dusver. Phi, zoals ze werd gedoopt, werd datzelfde jaar nog uitgenodigd in Londen voor de World Superyacht Awards in 2021, maar eenmaal aangekomen werd het 60 meter lange plezierschip aan de ketting gelegd vanwege de Russische eigenaar.

Het superjacht met een waarde van € 45 miljoen dobbert nu al bijna twee jaar in een haven in London en dat lijkt nog wel even zo door te gaan. De steenrijke oligarch Sergei Naumenko, de vermoedelijke eigenaar, heeft namelijk een rechtszaak verloren die hem weer zou moeten herenigen met zijn nautische speeltje.

Foto: Royal Huisman

In een wanhopige poging om zijn gloednieuwe superjacht terug te krijgen, besloot Naumenko het Britse ministerie van Transport aan te klagen, omdat hij beweerde dat hij zich nooit bezighield met enige vorm van politieke activiteiten en ook geen banden had met Poetin. Zijn advocaat voerde aan dat de aanhouding een “onevenredige inmenging” was in zijn eigendomsrechten.

Rechtszaak is verworpen

Die zaak heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd, want de Britse rechtbank heeft rechtszaak verworpen. Dit omdat er een groot openbaar belang was bij het in beslag nemen van het jacht. Er werd concludeerde dat hoewel de aanhouding van het superjacht de “eigendomsrechten” van de Naumenko in de weg stond, het publieke belang dat het Verenigd Koninkrijk een zo “diep mogelijke impact” zou hebben op Rusland door middel van een sanctieregime groter was.

“De staatssecretaris heeft recht op een ruime beoordelingsmarge bij het beslissen of de detentiebevoegdheid moet worden uitgeoefend om de doelstellingen van het buitenlands beleid van de regering na te streven”, zei rechter Ross Cranston. Ook speelde het feit mee dat de Russische miljonair “grote rijkdom” heeft en beweerde niet “in financiële moeilijkheden te lijden” vanwege de inbeslagname van Phi. De uitspraak is één van de eerste in zijn soort in het VK.

“We verwelkomen de uitspraak van vandaag, die onze beslissing ondersteunt om het Phi-superjacht aan te houden”, zei een woordvoerder van het ministerie van Transport na de uitspraak: “We zullen blijven optreden waar nodig om hard op te treden tegen degenen die profiteren van het regime van Poetin en hun illegale oorlog in Oekraïne.”

De Russische zakenman heeft via zijn advocaten laten weten hij “teleurgesteld” is in de beslissing van de rechtbank en mogelijkheden onderzoekt om in beroep te gaan tegen het vonnis. Interessant is dat Naumenko nooit de kans heeft gehad om zijn kostbare superjacht met eigen ogen te aanschouwen. Of te profiteren van het chartertarief van € 500.000 per week.

En dus ook nooit gebruik heeft kunnen maken van de voorzieningen, zoals het zoetwaterzwembad, de openluchtbioscoop, de zwartmarmeren badkamers en de “oneindige” wijnkelder.