De 24-jarige Aiden Pleterski zou het geld van zijn beleggers hebben gebruikt om zelf een luxe leventje te leiden, waaronder het aanschaffen van dure jachten en auto’s, maar hij bleek de verkeerde te hebben opgelicht. Vier van zijn beleggers besloten hem op te zoeken, te ontvoeren en vervolgens een aantal dagen te martelen. Zij zijn inmiddels opgepakt.

Zelfbenoemde ‘crypto king’ Aiden Pleterski

De zelfbenoemde ‘crypto king’ zou zijn beleggers een winst van 10 tot 20 % per week hebben beloofd, maar net zoals in het geval van de Nederlandse wonderbelegger’ Max R. (26), bleek daar geen woord van waar te zijn. Terwijl hij tientallen miljoenen dollars van de beleggers heeft verloren, hadden de gedupeerden geen voet om op te staan, omdat Pleterski een faillissement had aangevraagd voor zijn investeringsbedrijf AP Private Equity Limited. 150 schuldeisers diende vervolgens vorderingen in tegen tegen Pleterski in de faillissementszaak.

Bij vier van zijn beleggers sloegen de stoppen dermate door, dat zij besloten het heft in eigen hand te nemen. In december van afgelopen jaar ontvoerde ze Pleterski. Het slachtoffer werd “door de verdachten in een voertuig gelokt” en toen hij eenmaal binnen was, richtten twee mannen vuurwapens op hem, zei de politie.

“Ik ga leven op de rand van het bestaansminimum tot iedereen is terugbetaald”

Pas na twee of die dagen lieten ze hem gaan, maar niet zonder hem eerst zwaar toe te takelen. De politie van Toronto spreekt van marteling. Ze lieten de ‘crypto king’ ook een aantal videoboodschappen maken. “Ik weet dat de levens van sommige mensen hierdoor verwoest zijn”, zegt de zichtbaar afgetuigde ‘crypto king’ in een 12 minuten durende video. “Ik ga leven op de rand van het bestaansminimum tot iedereen is terugbetaald.”

“Het spijt me. Het spijt me echt. Het was niet mijn bedoeling levens te ruïneren. Ik voel me erg vernederd en beschaamd”, vervolgd hij. Gerechtelijke documenten, ingezien door CTV News Toronto, beweren dat de ontvoerders miljoenen losgeld wilden vragen vóórdat ze Pleterski vrij zouden laten.

€ 28,3 miljoen verduisterd

Volgens de aanklacht zou de Canadees in totaal 41,5 miljoen Canadese dollars, omgerekend € 28,3 miljoen, van beleggers hebben ontvangen om te investeren in cryptomunten, maar in werkelijkheid investeerde hij nog geen 2 %. In plaats daarvan bekostigde hij zijn luxe levensstijl. De standaard dingen; dure auto’s (volgens de NY Times een Lamborghini’s en drie McLarens), luxueuze vakanties plannen, in privéjets vliegen het zelfs jachten aanschaffen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door aiden pleterski (@aiden.ptrs)

Zelfs als hij eerlijk om zou gegaan zijn met het geld zou hij er waarschijnlijk een zootje van gemaakt hebben, want zijn kennis  in cryptovaluta is zeer gelimiteerd. “Toen de cryptomarkt in november 2021 in begon te storten, had ik eerlijk moeten zijn tegen iedereen. Ik verloor in één maand 45 miljoen dollar in de cryptomarkt.”

Ondanks de ongebruikelijke situatie waarin hij wist dat hij fout zat was hij alles behalve discreet, want zijn slachtoffers konden iedere stap van hem volgens op zijn social media, waar hij regelmatig foto’s en video’s van zijn weelderige avonturen deelde.

Inmiddels heeft de politie van Toronto vier verachten aangehouden. Zij worden verantwoordelijke gehouden voor een reeks aan serieuze vergrepen waar járen celstraf opstaat, zoals ware mishandeling, vrijheidsberoving, afpersing, schieten met een vuurwapen en samenzwering. De aanklachten variëren nogal per persoon.

Volgens Canadese media hebben de ontvoerders niet alleen Pleterski bedreigd, maar zijn familie én de advocaat die als een curator onderzoek doet naar de omstandigheden rond het faillissement. Van hem zou $ 2 miljoen in cryptomunten geëist zijn.  “Hoewel delen ervan kloppen, werd hij gedwongen die dingen te zeggen door zijn kidnappers”, aldus Micheal Simaan, de advocaat van Pleterski. “Aiden is dankbaar voor het werk van de politie van Toronto bij het arresteren van degenen die betrokken waren bij zijn ontvoering en mishandeling.”